„Vei deveni soră medicală?”: Studentul care combate stereotipurile de gen legate de profesie

Pe Andrei Frățescu îl cunosc mulți tineri voluntari din or. Orhei, dar și din întreaga țară.

Este Președintele Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei, voluntar al Centrului de tineret Orhei și activist pentru drepturile și sănătatea tinerilor. Ceea ce se cunoaște mai puțin însă, este faptul că Andrei învață la Colegiul de Medicină și va deveni asistent medical, o profesie mai puțin îmbrățișată de băieți. Astăzi, de Ziua internațională a asistenților medicali povestim istoria sa.

Vei deveni soră medicală?” „Eu voi deveni asistent medical!”

De mic am știut că vreau să fac ceva pentru a ajuta oamenii”, își începe povestea Andrei. „Când a trebuit să-mi aleg viitoarea profesie, sfaturi erau multe în familie, dar eu am fost ferm. Fie fac medicină, fie nu învăț deloc”. Așa a ajuns să devină student la Colegiul de Medicină din Orhei, pe care îl va absolvi anul viitor și va deveni asistent medical.

La început familia sa era sceptică, dar a văzut cât de entuziasmat se întoarce de la ore și l-a susținut. Era sceptică și atitudinea celor din jur: „Vei deveni soră medicală?”, era întrebarea pe care o auzea frecvent din partea rudelor, sau a unor cunoscuți.

“Eu voi deveni asistent medical”, le răspundea cu fermitate Andrei. „Mi-am propus să combat acest stereotip. Orice meserie poate fi atât pentru femei, cât și pentru bărbați, important să-ți placă și să o faci cu plăcere”.

În grupa lui Andrei, din cei 25 de studenți, 23 sunt fete – iar doi sunt băieți. Acest lucru nu l-a descurajat, dimpotrivă l-a motivat și mai mult, or, pentru Andrei, profesia de asistent medical este o vocație.  

Asistentul medical este eroul din prima linie care intră primul în contact cu oamenii care au nevoie de ajutor. Noi suntem cei care oferim primul ajutor medical, susținere emoțională, dar și îngrijire continuă, pentru a ne asigura că tratamentul prescris de medic este urmat de pacient”, spune tânărul.

Medicina îmbinată cu voluntariatul

Andrei își dorește foarte mult ca atunci când va ajunge să profeseze, să contribuie la  fortificarea sistemului medical. Pentru asta muncește mult, atât la colegiu, cât și în timpul liber, când practică voluntariatul.

Fiecare oră liberă pe care o are, o petrece fie la Centrul de tineret Orhei, fie în discuție cu alți colegi și tineri, cărora le educă cultura de a avea grijă de propria sănătate.

„Se spune că tinerii sunt sănătoși, deoarece sunt tineri. Este și acesta un stereotip, pe care trebuie să-l combatem. Sunt sănătoși acei care au grijă de sănătatea lor. Tinerii de azi se confruntă cu mulți factori de risc și consecințele unui comportament riscant - alimentația nesănătoasă, fumatul, alcoolul, infecțiile cu transmitere sexuală, sarcinile neplanificate. Prin munca mea, încerc să combat aceste riscuri în rândul tinerilor”.

Viitorul asistent medical este sigur că va continua inițiativele de promovare a sănătății, nu doar în calitate de voluntar, cât și ulterior din postura de profesionist. Deja anul viitor el va absolvi Colegiul și va obține calificarea de asistent medical.

Până atunci, are un mesaj pentru toți colegii de breaslă, asistenții și asistentele medicale din țară. “Profesia noastră este una nobilă. Trebuie să ne mândrim cu ea. Ceea ce contează cu adevărat este satisfacția sufletească pe care o obținem atunci când ajutăm oamenii”, spune încrezător tânărul cu un optimism specific vârstei de 20 de ani.

Protecția sănătății asistenților medicali – o prioritate

Pe 12 mai este marcată  Ziua internațională a asistenților/asistentelor medicali/e. În Republica Moldova activează în jur de 19, 000 de moașe și asistenți/te medicali/e. Potrivit UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, acesta este un prilej frumos de a le mulțumi încă o dată pentru efortul și dedicația zilnică, mai ales acum în perioada de pandemie determinată de noul coronavirus. Ei sunt eroii zilelor noastre, iar protecția sănătății și a vieții lor trebuie să fie o prioritate.

Written by
Author
Irina Lipcanu
Specialistă Comunicare
UNFPA
Irina Lipcanu-av
UN entities involved in this initiative
UNFPA
United Nations Population Fund