Sprijin pentru femeile refugiate: Istoria Viktoriei și rolul comunității în depășirea obstacolelor
„Am mare noroc că am cunoscut fetele de la Platforma Femeilor Rome ROMNI, nu știu ce am fi făcut fără ajutor.”
Cu aceste cuvinte Viktoria, o tânără din regiunea Odesa a început povestea ei. Are 22 de ani și doi copii născuți în Moldova, ultimul cu anumite probleme de sănătate este internat împreună cu mama la spital. Viktoria a venit împreună cu familia soțului în Moldova, refugiindu-se din calea războiului. Locuiește împreună cu cei doi copii într-o casă de la marginea unui sat din apropierea Chișinăului, împreună cu alți 20 de membri ai familiei extinse.
„Când am găsit această familie nu aveau nici casă și nici o sursă de existență. Le-am ajutat să facă acte și să obțină un statut legal pe teritoriul țării. Din păcate sunt foarte multe familii în asemenea situație, oameni care nu știu să citească și respectiv nu au altă sursă de informare decât noi despre drepturile lor sau oportunitățile care există”, spune Olga Bîtcă, juristă a Platformei Femeilor Rome Romni, organizație susținută de UN Women.
În ultimele trei luni, peste 200 de femei au primit sprijin pentru perfectarea actelor, accesarea alocațiilor, înscrierea în programe de instruire și profesionalizare, precum și pentru acoperirea unor nevoi de bază, cum ar fi coșurile alimentare sau scutecele pentru copii. Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome Romni, afirmă că, prin activitățile desfășurate cu sprijinul UN Women, organizația se concentrează pe susținerea femeilor aflate în situații de vulnerabilitate. Acestea sunt femei care se confruntă cu lipsa încrederii în sine, care nu au acces la educație sau informațiile necesare pentru a-și cunoaște și revendica drepturile fundamentale. Una dintre principalele dificultăți cu care se confruntă femeile refugiate este lipsa actelor. Asemenea familiei Viktoriei, mii de femei au ajuns în Moldova fără documente și fără informații despre procesul de obținere a acestora. După ce și-a perfectat actele, Viktoria a beneficiat de îndrumare și sprijin pentru accesarea serviciilor sociale și pentru obținerea asistenței medicale, esențială pentru o tânără mamă.
„Am fost foarte norocoasă pentru că nu am fost singură”, spune Viktoria. Deși foarte stresată din cauza stării de sănătate a copilului, ea știe că poate conta în continuare pe suport, inclusiv în dialog cu medicii. „Copilul Viktoriei are dreptul la tratament gratuit și vom merge să ne asigurăm că intervenția chirurgicală de care are nevoie va fi făcută în termen și bine, pentru că fiecare copil are dreptul la sănătate.”, a subliniat Elena Sîrbu, care monitorizează de aproape cazul.
În prima perioadă, familia Viktoriei a primit scutece și toate cele necesare pentru ca micuțul ei să nu simtă lipsuri. Provocarea cea mare rămâne a fi frigul. Familia a fost ajutată să pregătească locuința pentru iarnă, dar în continuare nu au suficiente lemne pentru se încălzi. Totuși, primul pas a fost făcut, după ce doi membri ai familiei au reușit să-și găsească un loc de muncă conform recomandărilor Romni.
„Nu facem angajări și nici nu le învățăm meserie, însă cu fiecare femeie care se adresează lucrăm continuu și suntem în contact pentru a le informa despre noi oportunități de angajare sau instruire, despre oportunitățile de a da copii la școală sau grădiniță. Fiecare femeie cu care lucrăm este ulterior o sursă valoroasă de informații pentru celelalte femei din comunitate. Deja ele revin la noi atunci când apare o problemă pe care nu o pot rezolva singure și din nou ne implicăm și le ajutăm.”, explică Olga.
„Femeile cu care lucrăm au nevoie de ajutor imediat, dar și de sprijin pentru a depăși condiția actuală. Vrem nu doar să le dăm ajutor esențial pentru astazi, dar și să le învățăm să vrea mai mult, să le arătăm că se poate mai bine și ce pot face pentru a recăpăta respectul și încrederea în sine.”, precizează Elena Sîrbu, cunoscută promotoare a dreptului femeilor din comunitatea romă la studii și carieră.
În colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF), Platforma Femeilor Rome Romni organizează sesiuni de mediere lingvistică, culturală și juridică, adresându-se unei game largi de probleme cu care se confruntă cele mai vulnerabile femei refugiate. De asemenea, organizația susține femeile care se confruntă cu discriminare în cadrul locurilor de muncă, școlilor sau instituțiilor publice.