Press Release

Un grup de angajatori și Inspectori de muncă a fost instruit să identifice și să gestioneze cazurile de hărțuire și violență la locul de muncă

11 November 2024

  • Circa 50 de angajatori și Inspectori de muncă din Chișinău și alte regiuni ale țării au fost instruiți să identifice și să gestioneze cazurile de hărțuire și violență la locul de muncă.
Photo: © ILO Moldova

Pe parcursul unei săptămâni au fost organizate sesiuni de instruire în cadrul a două Ateliere de lucru desfășurate de Organizația Internațională a Muncii (OIM). Prin exerciții practice, alături de experta OIM, Helena Pérez Vázquez, participanții și participantele au aflat ce este și ce nu este violență și hărțuire la locul de muncă, cum pot fi identificate, prevenite și gestionate asemenea situații. 

Potrivit studiilor, bărbații și femeile percep violența și hărțuirea în moduri diferite. Bărbații se confruntă mai mult cu violența fizică, femeile cu cea sexuală și psihologică. Violența psihologică este cea mai răspândită la locul de muncă, dar și cea mai invizibilă și neraportată. 

”Niciun loc de muncă nu este imun la aceste probleme, indiferent de locație, dimensiune, sector sau tipul de întreprindere. Costurile sunt mari - scăderea productivității, fluctuație crescută de personal, absenteism ridicat, cheltuieli legate de îngrijirea sănătății și reclamații și, cel mai important, prejudicii aduse bunăstării victimelor. Din cauza complexității și amplorii acestor consecințe, este dificil de cuantificat costurile în termeni financiari. Totuși, un lucru este clar: violența și hărțuirea limitează sever capacitatea unei întreprinderi de a valorifica talentul și de a performa la cel mai înalt nivel”, susține Maria Jose Chamorro, specialistă gender și formalizare, ILO, DWT/CO-Budapesta.

Republica Moldova s-a angajat să elimine violența și hărțuirea la locul de muncă și a ratificat Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii la finalul anului 2023. Pentru Republica Moldova, Convenția va intra în vigoare pe 19 martie 2025. În pregătirea implementării Convenției, OIM promovează diverse instrumente pentru a pregăti partenerii tripartiti să aplice dispozițiile Convenției.

Respectiv, OIM s-a angajat să asiste inspectorii de muncă în eforturile acestora de a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților din țară, prin abordarea violenței și a hărțuirii ce se petrec în mediul de lucru. Cu acest scop, OIM a elaborat un Ghid suport pentru inspectorii de muncă, însoțit de un program de formare specializată. 

”Poate că în trecut anumite comportamente erau acceptabile, dar acum nu mai pot fi tolerate. Nu este suficient să spunem „nu mai face asta” doar pentru că legislația nu permite. Este nevoie să îi învățăm pe manageri cum să gestioneze astfel de situații. Este important să știm cum să colectăm datele și să le monitorizăm, deoarece acest lucru ne va ajuta să prevenim și să gestionăm astfel de situații”, a precizat Helena Pérez Vázquez, expertă OIM.

Întrebați ce vor schimba în activitatea lor după aceste instruiri, inspectorii și inspectoarele de muncă au menționat că vor: adresa altfel întrebările atunci când voi intervieva salariații; schimba abordarea evaluărilor și controalelor la locul de muncă; adopta o tactică specială pentru identificarea cazurilor de hărțuire și violență; verifica în contractul colectiv de muncă dacă există măsuri împotriva violenței și se vor asigura că în regulamentul intern sunt menționate mai detaliat măsurile de prevenire; vor informa publicul, angajații și angajatorii despre consecințele hărțuirii și violenței la locul de muncă; vor analiza mai atent cauzele cererilor de demisie și vor aduna bunele practici deja implementate în unele companii pentru a le replica în altele.

Ecaterina Eșanu, Inspector superior, Inspecția teritorială de muncă Bălți a menționat că a reușit să își perfecționeze abilitățile și să învețe noi instrumente care să-i permită să abordeze mai eficient cazurile de violență și hărțuire la locul de muncă. 

”În cadrul controalelor voi propune întreprinderilor să implementeze regulamente interne clare și detaliate, care să includă măsuri specifice împotriva violenței și hărțuirii. Totodată, voi accentua importanța informării corecte a angajaților cu privire la drepturile lor și la mecanismele de raportare disponibile, pentru a crea un mediu de lucru sigur și respectuos pentru toți.”

”Avem o piață a forței de muncă influențată de exodul personalului și de lipsa forței de muncă, iar în acest context, comportamentul angajatorilor s-a schimbat și urmează să se îmbunătățească. Trebuie să creăm un mecanism care să sprijine angajații. Acest atelier face parte dintr-un proces mai amplu de creare a unui mediu social prietenos în cadrul întreprinderilor, astfel încât acestea să se alinieze mai bine cu regulile europene, pe care le vom transpune în legislația noastră. Cei care creează și gestionează locuri de muncă trebuie să fie prietenoși și toleranți”, susține Vlad Caminschi, Directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului.

Totodată, OIM a lansat un program inovator de formare pentru angajatori, menit să combată violența și hărțuirea la locul de muncă. Programul oferă participanților o înțelegere clară a comportamentelor care constituie violență și hărțuire, precum și limitele care definesc aceste fenomene. În plus, sesiunile de formare pun accent pe acțiunile necesare și pe mecanismele de reclamație care vin în sprijinul angajaților ce doresc să raporteze cazurile.

Programul se bazează pe ghidul „Violența și hărțuirea la locul de muncă: Un ghid practic pentru angajatori”, lansat în 2022, care oferă un cadru de referință asupra măsurilor de prevenire și gestionare a violenței și hărțuirii, conform Convenției nr. 190 și Recomandarea nr. 206, care o însoțește.

Statistici relevante (sursa):

Aproape 1 din 4 lucrători (22,8%) s-a confruntat cu o anumită formă de violență și hărțuire la locul de muncă în timpul vieții profesionale. 

Aproximativ 30% dintre femei declară că au experimentat violență și hărțuire la locul de muncă, comparativ cu 22% dintre bărbați. 

Violența fizică afectează mai mult bărbații, violența psihologică și sexuală sunt mai frecvent experimentate de femei. 

Aproape 23% dintre femei s-au confruntat cu violență psihologică, comparativ cu aproximativ 17% dintre bărbați. 

Circa 9% dintre femei sunt afectate de violența sexuală, comparativ cu 2,5% dintre bărbați.

UN entities involved in this initiative

ILO
International Labour Organization

Goals we are supporting through this initiative