30 de tineri din raionul Cahul au devenit eco-conștienți
23 July 2024
- Adolescenții au participat la o tabără de vară despre apă, sanitație și igienă
Sensibilizarea și informarea permanentă a cetățenilor privind importanța protecției mediului și pericolele ce survin în urma unei utilizări iraționale a resurselor naturale, implicarea directă a membrilor comunității în identificarea și soluționarea problemelor de mediu la nivel local reprezintă câteva dintre principalele concluzii la care au ajuns cei 30 de tineri din raionul Cahul, participanți la tabăra de vară cu genericul „Aventura verde pentru tineri Eco-conștienți”, desfășurată în perioada 15-19 iulie 2024.
Adolescenții, cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, au beneficiat gratuit de un program educațional interactiv și variat pe subiecte ce țin de protecția resurselor de apă, accesul la surse sigure de apă și aspectele ce țin de igiena menstruală, precum și schimbările climatice, gestionarea deșeurilor, eficiența energetică și domeniul protecției mediului în contextul integrării europene. Activitățile au fost organizate grație Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP Moldova și UNICEF.
„Scopul nostru a fost de a oferi tinerilor un spațiu sigur în care ei să interacționeze și să exploreze împreună soluțiile pe care să le poată aplica atât în familiile lor, cât și în întreaga comunitate atunci când este vorba de asigurarea unui mediu înconjurător neprimejdios sănătății”, susține Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu.
„Am pus accent pe ateliere de lucru în grup, jocuri și quizuri educaționale, astfel încât tinerii să perceapă ușor informațiile prezentate și să poată aplica direct cunoștințele proaspăt dobândite. Mai mult decât atât, prin vizitele de studiu la stația de epurare din Cantemir și la lacul Beleu, aflat în Rezervația Științifică Prutul de Jos, le-am oferit ocazia să vadă ce înseamnă ape uzate și cum decurg procesele de epurare a acestora, ce înseamnă degradarea unui ecosistem și cât de importantă este conservarea biodiversității”, conchide Elena.
„Prin această tabără, ne-am propus să inspirăm tinerii să devină agenți ai schimbării în comunitățile lor. Tinerii noștri au puterea de a influența viitorul mediului înconjurător, iar noi trebuie să le oferim sprijinul și cunoștințele necesare pentru a reuși,” a declarat Jana Midoni, Ofițer de programe educaționale UNICEF.
Întrebați care din activitățile taberei le-au plăcut cel mai mult, o bună parte din participanți au menționat jocul de simulare climatică „Keep cool”.
„Nu conștientizam până acum cât de strâns legate sunt schimbările climatice de acțiunile fiecărui stat, dar și fiecărui cetățean în parte. În contextul în care verile noastre devin din ce în ce mai secetoase, am înțeles că soluțiile vin de la micul efort pe care îl putem depune fiecare pentru a putea supraviețui și mai mult, trăi într-un mediu sănătos și durabil. Unindu-ne aceste eforturi, putem produce o schimbare”, susține Ivan Velcev în vârstă de 17 ani.
În ultima zi de tabără tinerii au avut o discuție cu Iuliana Cantaragiu, Consiliera Președintelui în domeniul protecției mediului.
„Noua generație vrea o țară mai curată, unde apele uzate se epurează, unde deșeurile se reciclează, unde sunt mai multe păduri. Și cea mai mare provocare pentru noi toți sunt schimbările climatice, lucru care trebuie să-l conștientizăm și să ne adaptăm cât mai curând posibil”.
La finalul taberei, participanții au primit certificate de apreciere pentru efortul depus în a deveni lideri ai schimbării și prieteni cu mediul înconjurător.
„Sunt recunoscătoare organizatorilor pentru că au reușit să ne motiveze, au ascultat opiniile noastre și ne-au încurajat să ne implicăm activ în procesele din societate și comunitățile noastre. Pe această cale îmi încurajez semenii să se implice în cât mai multe activități de voluntariat și aș fi bucuroasă dacă vor fi organizate și alte ediții ale taberei”, menționează Beatris Zbîrciog, în vârstă de 17 ani.
Tabăra de vară „Aventura Verde pentru tineri Eco-conștienți” a fost organizată în cadrul proiectului UNICEF „Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților tinerilor în domeniul Apă, Sanitație, Igienă și Mediu în regiunile Cheie Cahul și Ungheni”, implementat de către Centrul Național de Mediu, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP Moldova și UNICEF Moldova.