Învățarea nu are limite de vârstă: 57 de studenți seniori au absolvit Universitatea Vârstei a Treia
15 July 2024
- „Învățarea nu are limite de vârstă” este mesajul care a răsunat astăzi la prima Ceremonie de absolvire a Universității Vârstei a Treia (UV3), din Republica Moldova. Cei 57 de studenți seniori, cu vârsta 60+, care au urmat cursurile UV3, și-au primit diplomele de absolvire, fiind însoțiți de familie și prieteni.
Universitatea Vârstei a Treia este un program-pilot lansat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell, cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare.
„Omul învață pe parcursul întregii vieți. La orice vârstă, are nevoie de cunoștințe, inclusiv pentru a ști cum să depășească anumite situații de viață. În acest an, am reușit să oferim seniorilor programe de studii care țin de utilizarea tehnologiilor moderne, comunicare și asigurarea stării de bine. Ne-am bucurat de numărul mare de solicitări și ne-am convins că cetățenii Republicii Moldova doresc să învețe”, a menționat Prim-prorectorul Universității de Stat din Moldova, Otilia Dandara, instituție-gazdă a Universității Vârstei a Treia.
Conform Studiului „Generații și Gen” (GGS), ponderea persoanelor de 55-74 ani din R. Moldova, implicate în activități de învățare pe parcursul vieții, este de doar 2%, fiind sub media UE (4,5%). Dezvoltarea UV3 face parte din obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu UNFPA.
„Această inițiativă pune în evidență potențialul ridicat al vârstnicilor în raport cu învățarea continuă, astfel contribuind neîncetat la dezvoltarea societății. Încurajăm toți seniorii să devină activi, să participe la programe de formare și dezvoltare personală, să pună în practică abilitățile dobândite și, desigur, să încurajeze semenii să devină membri activi în comunitățile lor. În R. Moldova sunt încă multe provocări, dar asemenea exemple ne motivează să mergem doar înainte”, a menționat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Prezentă la ceremonie, Reprezentanta adjunctă a UNFPA Moldova, Natalia Plugaru, a felicitat toți participanții și a reiterat angajamentul UNFPA de a susține programele de îmbătrânire activă și sănătoasă:
„Scopul nostru este să aducem bunele practici în Republica Moldova, lucru pe care l-am făcut inclusiv prin preluarea acestei practici drept un exemplu frumos din Republica Cehă. Mulțumesc pe această cale Guvernului Cehiei pentru experiență și pentru întreaga susținere. Ne bucurăm că am reușit să extindem acest proiect. Astfel, începând cu luna septembrie, programul va fi replicat în universitățile din Bălți și Cahul”.
În anul academic 2023-2024, pe parcursul a două semestre, studenții seniori au urmat cursurile „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații”, predate atât în limba română, cât și în limba rusă.
„Doar prin comunicare între generații, avem șansa de a dezvolta o societate frumoasă și de a tinde spre marea familie a Uniunii Europene. Atunci când societatea se află într-o continuă schimbare, când tehnologiile se dezvoltă exponențial, nu este loc fără învățare pe parcursul vieții, fără dezvoltarea competențelor noi. Vom continua să dezvoltăm programe de formare profesională și de dezvoltare personală pentru adulți, precum și să extindem oferta educațională pe diverse dimensiuni”, a declarat Secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu.
În cadrul Proiectului, toți studenții seniori au primit telefoane performante conectate la internet, oferite de către Fundația Moldcell, pentru a facilita procesul de învățare și de conectare cu resursele educaționale și digitale necesare.
„Fundația Moldcell susține îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor și este un partener fidel al acestui proiect inedit. Evenimentul de astăzi este o sărbătoare comună. Datorită efortului, perseverenței și energiei primei promoții a UV3, acest proiect-pilot a fost transformat în unul adevărat, care nu doar continuă, ci și se extinde”, a declarat Irina Strajescu, Directoarea Executivă a Fundației Moldcell.
Printre absolvenții prezenți la Ceremonie a fost și doamna Elena Pocriciuc, în vârstă de 68 de ani. Anterior, a activat în calitate de expertă-evaluatoare în cadrul Camerei de Comerț și Industrie. Atunci când a aflat, de la TV, că va fi lansată o asemenea inițiativă, și-a pregătit imediat dosarul și a mers să depună cererea, pentru a reveni pe băncile universității:
„Persoanele în etate au un potențial enorm, care trebuie valorificat. Această Universitate ne-a permis să învățăm elemente esențiale pentru viață, pe care le vom utiliza în orice situație și care ne vor ajuta să depășim orice provocare. Până a fi anunțată că am fost selectată, am sunat de câteva ori organizatorii, așteptam cu entuziasm acest nou început. Fiecare zi de joi era specială, veneam cu o oră mai devreme și așteptam în hol, ca mentora noastră, doamna Tatiana Turchină, să ne deschidă ușa. Mulțumim organizatorilor pentru acest proiect și sperăm să fie extins cât mai curând, pentru a continua să învățăm”.
Diploma de absolvire i-a fost astăzi decernată și domnului Mihail Rotar, în vârstă de 78 de ani, care și-a dedicat întreaga viață medicinii. În prezent, activează ca voluntar la Uniunea Cernobîl din Moldova. Susține că orice persoană trebuie să învețe, motiv pentru care și soția lui se va înscrie, atunci când va fi lansat noul curs:
„Când am depus dosarul, erau deja înregistrate circa 200 de cereri. Speram să fiu selectat și așteptam cu nerăbdare. Aceste cursuri mi-au permis să învăț cum să comunic cu alți oameni, cu noile generații, cum să mă comport în diverse situații. Am învățat cum să utilizez diferite funcții ale telefonului mobil, am legat aici și relații de prietenie, am obținut experiențe noi. După ce va fi extinsă oferta curriculară, neapărat voi participa din nou”.
Programul-pilot UV3 a fost realizat în perioada octombrie 2023-iunie 2024. Recent, UNFPA Moldova a semnat un Memorandum de colaborare cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul și cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, privind extinderea inițiativei „Universitatea Vârstei a Treia”.