Press Release

53 de membri și membre de sindicat și-au consolidat capacitățile în abordarea violenței și hărțuirii în lumea muncii

26 June 2024

  • Peste 50 de membri sindicali și-au sporit capacitățile privind violența și hărțuirea în lumea muncii pe parcursul instruirilor de formare a formatorilor. Instruirile s-au desfășurat pe parcursul lunii  iunie curent.  Formatorii vor organiza ulterior sesiuni de consolidare a capacităților pentru aproximativ 250 de membri ai sindicatului la nivel local. 
Photo: © ILO Moldova

Aceste activități se desfășoară în contextul implementării Convenției OIM privind violența și hărțuirea, 2019 (nr. 190) ratificată de Parlamentul Republicii Moldova la 29 decembrie 2023 în urma unei campanii de ratificare condusă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Convenția va intra în vigoare pe 19 martie 2025.

„În calitate de inițiatoare a mai multor acte normative care vizează condițiile de muncă și hărțuirea la locul de muncă, mă bucur să avem continuitate în procesul de asigurare a unui climat confortabil în lumea muncii din țara noastră. Apreciez colaborarea noastră cu Sindicatele, OIM, societatea civilă dar și alte instituții ale statului. Hărțuirea în lumea muncii, fie că vorbim despre hărțuirea verbală sau despre hărțuirea sexuală, rămâne o problemă gravă în Republica Moldova și atât femeile, cât și bărbații sunt afectați de acest fenomen. Este necesar să ne consolidăm eforturile pentru a combate aceste practici și să asigurăm o lume a muncii fără hărțuire și discriminare”, a precizat Angela Munteanu-Pojoga, deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

Prin dialogul social, sindicatele și angajatorii colaborează pentru a genera schimbări reale și pozitive la locul de muncă. Organizațiile lucrătorilor sunt parteneri esențiali în implementarea măsurilor stipulate în Convenția OIM 190. Sindicatele au un rol important  în identificarea soluțiilor pentru protejarea lucrătorilor aflați în cele mai vulnerabile situații, mai ales atunci când aceștia au acces limitat la drepturile muncii și la justiție.

Maria José Chamorro, specialistă principală în formalizare și egalitate de gen, DWT/CO Budapesta,  a menționat că ,,aproape 23% din persoanele angajate au fost hărțuite la locul de muncă, au fost victime ale violenței  fizice, psihologice sau sexuale pe parcursul vieții lor profesionale, conform unui studiu realizat de către Organizația Internațională a Muncii. La nivel global, circa 18% din persoanele angajate au afirmat că au fost supuse violenței și hărțuirii psihologice la locul de muncă, iar 8,5% s-au confruntat cu violență și hărțuire fizică. Studiul mai arată că bărbații sunt mai afectați de violență fizică, în timp ce femeile sunt expuse, în special, la violență și hărțuire sexuală.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a menționat că ,,prin intermediul acestui proiect, Confederația și-a propus, cu suportul OIM, să pregătească colectivele de muncă pentru a recunoaște și preveni violența și hărțuirea în lumea muncii. Astfel, în cadrul proiectului, la prima etapă, vor fi pregătite două grupuri de formatori sindicali, inclusiv membrele Comisiei de Femei a CNSM, iar ulterior, la a doua etapă, vor fi organizate seminare teritoriale cu participarea liderilor și activiștilor sindicali.” 

Sindicatele joacă un rol esențial în îndrumarea, formarea și conștientizarea la nivel național, sectorial și la locul de muncă. Acestea pot oferi perspective valoroase în sectoarele și locurile de muncă unde lucrătorii, în special femeile, sunt cei mai vulnerabili la violență și hărțuire. Este crucial să consolidăm capacitatea și să împuternicim femeile din sindicate pentru a implementa prevederile prevăzute de Convenție.

Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a specificat că ,,prin intermediul activităților planificate în cadrul proiectului, sindicaliștii vor conștientiza mai bine importanța Convenției OIM nr. 190, să prevină și să identifice acțiunile de manifestare a violenței și hărțuirii în lumea muncii, să dezvolte mecanisme corespunzătoare și să includă politici de prevenire și combatere a violenței și hărțuirii la nivel de unitate.” 

Organizația Internațională a Muncii acordă suport Republicii Moldova în procesul de ratificare a Convenției 190 prin oferirea de asistență tehnică în alinierea legislației Republicii Moldova la Convenție, elaborarea primelor amendamente și fortificarea capacităților partenerilor sociali să devină agenți ai schimbării la locul de muncă.

Convenția OIM nr. 190 și Recomandarea nr. 206 care o însoțește, este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii, ratificat până în prezent de 44 de țări.

UN entities involved in this initiative

ILO
International Labour Organization

Goals we are supporting through this initiative