„O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi...”
08 December 2023
- A fost lansată campania care încurajează o atitudine pozitivă față de copiii cu nevoi speciale
Campania „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, lansată în colaborare cu A.O. „Prietena Mea”, încurajează atitudinea pozitivă față de copiii cu nevoi speciale și implică cultivarea unei înțelegeri mai bune a dizabilităților.
În cadrul evenimentului, Daniel Vodă, Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Traian Țurcanu, specialist în protecția copilului UNICEF, și Ghenadie Borcan, activist social, au vorbit despre paternitate și complexitatea provocărilor pe care un tată le întâmpină în procesul de creștere și educație a copilului.
Diferențele și evoluția paternității, precum și rolul emoțiilor au fost subiecte abordate în cadrul discuțiilor, unde vorbitorii au subliniat importanța conștientizării propriilor emoții și necesitatea de a discuta despre acestea cu partenerii. Un aspect distinct al conversațiilor a fost dedicat importanței unui parteneriat sănătos, în care comunicarea și învățarea ocupă un loc central. Astfel, părinții au împărtășit ideea că procesul de învățare este unul reciproc, atât de la copil la adult, cât și invers.
Ghenadie Borcan a povestit despre cum, datorită fiicei sale, a învățat că orice copil trebuie să fie văzut și acceptat așa cum este, fără a-i atribui anumite etichete. Traian Turcanu a accentuat importanța dialogului cu copiii despre subiecte sensibile, precum diversitatea, oferind un exemplu din discuția cu fiica sa.
Daniel Vodă a adus în discuție o serie de sfaturi utile privind transformarea procesului de învățare în joc, culminând cu momentul așteptat al întâlnirii – lectura cărții preferate a fiicei sale - „Lama, lama”.
Studiile internaționale arată că implicarea activă a taților în creșterea copiilor contribuie la îmbunătățirea relațiilor de familie, favorizează încrederea în sine a copiilor și îi ajută să obțină mai multe succese. Copiii care s-au bucurat de mai multă atenție din partea taților lor prezintă performanțe mai bune la școală și abilități mai avansate în viața de zi cu zi. Implicarea activă a părinților, incluziunea și diversitatea sunt o componentă vitală pentru o societate mai sănătoasă și mai bună, de care toți membrii societății pot beneficia și se pot bucura.
„În Republica Moldova sunt aproximativ 10.700 de copii cu dizabilități. Din păcate, stigmatizarea și discriminarea cu care se confruntă aceștia duc deseori la imposibilitatea de a avea acces la diferite servicii (educație, sănătate, protecția copilului etc.), le afectează stima de sine și șansele de participare la luarea deciziilor, interacțiunea cu ceilalți și îi poate expune la un risc mai mare de abuz și exploatare. Prin urmare, părinții și îngrijitorii sunt resursa centrală în oferirea îngrijirii, sprijinului și educației. Întreaga societate trebuie să sprijine copiii cu dizabilități și părinții acestora și să înțeleagă că o societate mai sănătoasă este una incluzivă”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova.
În cadrul evenimentului, copiii au participat la ateliere de confecționare a decorațiunilor de Crăciun, iar tații au lecturat din cărțile preferate a copiilor lor.
Această campanie este parte a proiectului „abilitare.md: o lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi...”, care presupune crearea primei platforme din Moldova care va contribui la împuternicirea, suportul și încurajarea părinților și îngrijitorilor copiilor cu nevoi speciale.
Platforma abilitare.md va oferi materiale specializate de suport precum articole, ghiduri, tutoriale, resurse educaționale despre diferite tipuri de dizabilități, tratamente, terapii și opțiuni educaționale. Abilitare.md va mai forma grupuri de suport pentru mame și tați din diferite regiuni din Republica Moldova care vor desfășura activități de advocacy în comunitatea lor. De asemenea, platforma va servi drept spațiu pentru discuții prin intermediul unui forum în care părinții vor interacționa, împărtăși experiențe și sfaturi, astfel stabilind conexiuni cu alți părinți care au copii cu necesități speciale similare.
Proiectul este realizat de UNICEF în parteneriat cu A.O „Prietena Mea”, cu susținerea financiară a KFW.