Autoritățile publice locale din Cahul, Ungheni, Bălți și Chișinău au fost informate despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial
24 November 2023
- Peste 100 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile din Cahul, Bălți, Ungheni și Chișinău au aflat despre prevederile ”Programului Național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani” și Serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial.
La sesiunile de informare au participat reprezentanți ai primăriilor locale, direcțiilor de învățământ și asistență socială, precum și organizații neguvernamentale. Discuțiile au fost organizate de către Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și Street Child (UK).
Pentru că în Republica Moldova, doar 15% din copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt încadrați în instituțiile de învățământ antepreșcolar, autoritățile centrale au aprobat, în 2022, Legea privind serviciile alternative de îngrijire a copilului, cu 3 forme legale, de îngrijire: Servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă (creșe); Servicii de îngrijire de tip familial (la domiciliul îngrijitorului); Servicii individualizate de îngrijire (bone).
”Prin acest Program vrem să oferim tuturor părinților posibilitatea de a alege cel mai potrivit serviciu de îngrijire pentru copiii lor și să dublăm numărul copiilor integrați în sistemul de educație antepreșcolar. De aceea, explicăm participanților toate prevederile programului de la cerințele necesare pentru a amenaja o creșă la domiciliu, până la cerințele pentru a deveni îngrijitor/îngrijitoare calificată, cu acte în regulă”, precizează Mihaela Iurașcu, Coordonatoare a ”Programului național privind servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani pentru 2023-2026”.
Organizația Internațională a Muncii, alături de alți parteneri de dezvoltare oferă suport Ministerului Muncii și Protecției Sociale în implementarea Programului și pilotarea celor trei tipuri de servicii alternative.
”Prin aceste sesiuni de informare intenționăm să promovăm acest Program, care are de oferit o multitudine de beneficii atât pentru părinți, cât și pentru îngrijitori/îngrijitoare de copii. Potrivit statisticilor, din lipsă de servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, 53,6% din populația Republicii Moldova, în principal femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale. Implementarea serviciilor alternative vor îmbunătăți această situație”, a menționat Nelea Rusu, coordonatoare națională a programului OIM.
Reprezentanții autorităților publice locale au fost informați despre organizarea în luna decembrie curent a sesiunilor de instruire privind antreprenoriatul și abilități sociale pentru potențiali prestatori de servicii de îngrijire a copiilor la domiciliu.
Organizația Internațională a Muncii și alți parteneri de dezvoltare vor ajuta persoanele să amenajeze creșe la domiciliu, prin oferirea de granturi, consiliere și ghidare a persoanelor fizice care vor să presteze servicii de îngrijire a copiilor la domiciliul lor.