Press Release

Socializarea personalului și fortificarea echipei – instrument inovativ pentru o mai buna performanță a Inspectoratului de Stat al Muncii

15 August 2023

  • Inspectia muncii este un serviciu indispensabil pe piata muncii atunci cand vine vorba despre protecția lucrătorilor.  Acest lucru este valabil și pentru Republica Moldova unde fiecare al patrulea lucrător muncește la negru, iar incidența bolilor profesionale  și a accidentelor de muncă este în creștere.
Photo: © ILO Moldova

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), in 2018 accidentele de muncă mortale în Republica Moldova au crescut de la 4.9 cazuri  în 2016, la 6.2 cazuri la fiecare 100.000 lucrători, urmat de o ușoară scădere în 2020 (5,2 cazuri), un nivel în continuare înalt. Pentru comparație, rata medie în țara vecină România (țară membră UE) este de trei cazuri la 100.000 lucrători.

Condițiile precare de muncă sunt condiționate  de un șir de factori, printre aceștia se regasește și mecanismul slab de control din partea Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Pentru o perioada lungă de timp instituția a fost lipsită de pârghii fezabile de combatere a muncii informale, de efectuare a controalelor inopinante și de aplicare a sancțiunilor, în contradicție cu convențiile internaționale ale  OIM la care Republica Moldova este parte. Performanța instituției a fost pereclitată și de imaginea nefavorabilă in societate, de rând cu un management bazat pe rezultate slab dezvoltat.

In 2022, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a lansate reforma Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Scopul acesteia este de a asigura o mai bună performanță, productivitate și alinire a mandatului instituției la standarde internaționale, inclusiv la convențiile OIM nr. 81 privind Inspecția Muncii și nr. 129 privind Inspecția Muncii în agricultură ratificate de către Moldova. Reforma are la bază analiza funcțională elaborată de către OIM în anul 2022 și recomandările acesteia și este esențială în procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană. Primele semne ale reformei se vor face resimțite începînd cu anul în curs, odată cu reluarea vizitelor de inspecție inopinante în cazuri de muncă nedeclarată, munca copiilor, munca forțată, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către inspectori.

Un element importat care va determina succesul reformei ține de consolidarea capacității inspectorilor muncii pentru îndeplinirea atribuțiilor lor, fie că este vorba de instruire inițială sau continuă, dar și de motivarea și consolidarea echipei de inspectori care in 2023 a fost completată cu șaisprezece persoane noi.

Întru susținerea acestui obiectiv și la solicitarea MMPS, Organizația Internațională  a Muncii a oferit in acest an un program de consolidare de capacități pentru ISM. Cursurile de instruire inițială pentru noii inspectori au fost ținute de inspectori cu experiență din Brazilia și Marea Britanie și funcționari OIM cu sediul la Geneva și Budapesta. Inspectorii de muncă moldoveni au fost expuși la practici bune de administrație a muncii, au aflat mai multe despre funcțiile și rolul inspecției muncii, etica profesională, parteneriate, standarde de muncă, asigurarea principiilor de egalitate și non-discriminare, protecția migranților și refugiaților, și multe altele.

MMPS recunoaște faptul că instrurile sunt esențiale pentru o bună performanță organizațională, dar la fel de importantă în acest sens este și implicarea angajaților în activități care depășesc vizitele ordinare de inspecție. Consolidarea echipei, bine cunoscută sub denumirea de teambuilding, este de o importanță aparte, în special atunci când un număr considerabil de angajați noi se alătură instituției. Acesta  este un proces gândit să dezvolte si sa motiveze un grup, să imbunătățească relațiile si raporturile dintre membri pentru depășirea barierelor în atingerea obiectivelor comune, astfel incat sa devina o ECHIPĂ.

Astfel, cu suportul OIM și UN Women, angajații ISM au benefiaciat de un exercițiu de teambuilding care a inclus o componentă tehnica preparatorie în astfel de materii ca managementul petițiilor, comunicarea cu angajatorii, relaționarea cu mediul extern, ș.a. O altă componentă din program a vizat socializarea și relaționarea interpersonală a inspectorilor de muncă.

Procesul de integrare a inspectorilor noi, fortificarea și coeziunea echipei ISM sunt foarte importante  – susține dna Corina Ajder, Secretară de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. – „Suntem siguri de faptul că aceaste elemente vor consolida cultura și dinamica instituțională, vor diminua riscul ca noii colegi sa fie tratați cu scepticism de colegii cu experiență de muncă. Sperăm că teambulding-ul organizat cu suportul OIM și UN Women va neutraliza eventuale percepții inițiale în acest sens„

Evenimentul de socializare și consolidarea a echipei ISM a avut loc in data de 11 si 12 august curent in localitatea Vadul-lui-Vodă.

Ala Lipciu

Ala Lipciu

ILO
National Coordinator
Ms. Ala Lipciu has a long working experience with the International Labour Organization (ILO), serving since 2005 as National Coordinator (NC) for Moldova. The ILO NC mandate involves country-level co-ordination and liaison on behalf of the ILO Decent Work Technical Support Team and Country Office for Central and Eastern Europe to facilitate and strengthen implementation of the Decent Work Country Programme (DWCP) in Moldova. Ms. Lipciu provides necessary programming and administrative support to the ILO technical cooperation activities carried out in the country. She also facilitates interagency information sharing and interaction with the UN Country Team in Moldova. She has degrees in public communication and economics. Ms. Lipciu holds master degree on Law, European Social Security from the Katholic University of Leuven, Belgium. She was awarded Master degree in Applied Labour Economics for Development by the University of Turin and the Institute d'Etudes Politiques de Paris (Sciences Po). Ms. Lipciu has a PhD degree in Economics from the Moldovan Academy of Economic Science.

UN entities involved in this initiative

ILO
International Labour Organization

Goals we are supporting through this initiative