Press Release

”Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!” - campanie de informare despre noile beneficii pe care le au familiile în Republica Moldova

18 January 2023

  • Populația Republicii Moldova, în special părinții angajați și companiile, vor fi informați despre drepturile pe care le au în corespundere cu cele mai noi prevederi legislative la capitolul politicilor prietenoase familiilor.
Photo: © UNFPA Moldova

Este vorba despre concediul paternal de două săptămâni, care poate fi luat de fiecare tată angajat oficial în primul an de viață al copilului; indemnizația pentru îngrijirea copilului care poate fi luată la alegerea părinților, într-un singur an, timp de 2 sau 3 ani; posibilitatea femeii însărcinate să lucreze în ultimele luni de sarcină și să primească concomitent salariu și indemnizație conform celui mai mare venit din familie, precum și alte oportunități importante disponibile acum în R. Moldova. Campania cu genericul „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!” este organizată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Casa Națională de Asigurări Sociale din Moldova (CNAS) și se se va desfășura la nivel național în perioada 17 ianuarie - 28 februarie 2023.

Campania are drept scop de a stimula populația țintă să utilizeze beneficiile sociale disponibile pentru ei, să ajute părinții să îmbine mai ușor viața de familie cu serviciul, precum și să-i susțină să aibă mai mulți copii, dacă își doresc. 

Campania se desfășoară în coordonare cu Parlamentul Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii și a fost lansată oficial în prezența reprezentanților Guvernului, Parlamentului, CNAS și UNFPA. La eveniment a participat și Constantin Postu, tată a 4 copii, care a menționat că este angajat la o companie campioană în privința politicilor prietenoase familiilor, Panilino, unde există un spațiu dedicat copiilor și un specialist angajat să se ocupe de ei, astfel că părinții angajați pot reveni mai degrabă la muncă și pot face față mai ușor sarcinilor din familie și celor de la serviciu. 

În 2022, cu suportul UNFPA și a partenerilor, Parlamentul s-a axat pe extinderea oportunităților pentru tinerele familii, ceea ce le vor permite să combine mai ușor viața profesională cu cea personală: a fost instituită indemnizația de 1000 de lei oferită familiilor cu copii de până la 2 ani, a fost introdusă o nouă opțiune de solicitare a indemnizației de îngrijire a copilului pentru perioada de 1 an și două luni, în valoare de 90% din venitul mamei sau tatălui. În același timp, pentru că ne axăm pe implicarea taților în creșterea copilului, am inclus posibilitatea ca tații să ia concediu paternal în primul an de viață al copilului”, a declarat Dan Perciun, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, R. Moldova a avansat la capitolul politicilor prietenoase familiilor și este important ca populația să cunoască mai bine drepturile pe care le au și ce opțiuni le oferă statul în acest sens.

”Pentru anul 2023, una din prioritățile Ministerului Muncii este continuarea inițiativelor deja lansate și extinderea listei de opțiuni care vor permite flexibilizarea muncii pentru părinții cu copii. Bunăoară, planificăm să introducem posibilitatea de fracționare a concediului paternal și introducerea unui bonus de echitate pentru părinții care partajează concediul de îngrijire a copilului. O altă prioritate este extinderea serviciilor publice de creșe și pilotarea, până la finele anului, a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor. Printre priorități se regăsește și încurajarea angajatorilor să creeze servicii alternative de îngrijire a copiilor angajaților, a menționat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. 

Campania de informare include spoturi video, materiale tipărite și sesiuni de informare directă a beneficiarilor organizate de CNAS împreună cu UNFPA în toate raioanele țării. Estimativ, la cele 35 ședințe de informare, care se vor desfășura la sediile autorităților publice locale, caselor teritoriale de asigurări sociale etc. din raion, sunt invitați să participe aproximativ 17,000 de mame și tați, angajați, angajatori, reprezentanți ai APL. (Accesați aici orarul ședințelor informative). 

Prin intermediul acestei campanii, ne propunem să informăm direct publicul țintă despre drepturile pe care le au atunci când devin părinți, dar și despre faptul că au posibilitatea să le acceseze online. În cadrul ședințelor, participanții vor avea oportunitatea să acorde întrebări specialiștilor caselor teritoriale. Mai mult, vor pleca acasă cu broșuri și pliante informative pentru a avea acces la informații oricând au nevoie, a precizat Elena Țîbîrnă, Directoare generală, Casa Națională de Asigurări Sociale.

UNFPA Moldova oferă suport autoritățile naționale în promovarea politicilor familiale sensibile la gen, pentru a susține mamele și tații să echilibreze armonios viața de familie și cea personală și să aibă numărul dorit de copii, inclusiv prin crearea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani.

Desfășurarea acestei campanii se înscrie în prioritățile UNFPA de a promova implicarea bărbaților în creșterea și îngrijirea copiilor, care aduce beneficii întregii familii. Studiile arată că acolo unde tații sunt implicați, performanța educațională a copiilor crește, iar relațiile de cuplu se ameliorează. Totodată, aceste oportunități determină cuplurile să aibă mai mulți copii, dacă își doresc, ceea ce contribuie la reziliența demografică a țării. Pentru angajatori, politicile prietenoase familiilor înseamnă angajați mai loiali și productivitate sporită”, a menționat  Natalia Plugaru, Reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova.

În cadrul campaniei, UNFPA Moldova, în coordonare cu partenerii naționali, a elaborat o broșură care va fi distribuită participanților, dar și un poster informativ, care va fi diseminat în oficiile poștale și sediile primăriilor din raioanele țării. Totodată, au fost realizate animații video care informează și încurajează tații să ia concediu paternal, iar angajatorii - să-l ofere, și informează familiile despre opțiunile pe care le au părinții. 

NOTĂ: Pe parcursul campaniei, reprezentanții media vor fi invitați să participe la vizite de presă în teritoriu pentru a discuta cu părinți și angajații și amplifica informațiile despre beneficiile sociale și drepturile pe care le are fiecare angajat și părinte din țara noastră.

Irina Lipcanu

Irina Lipcanu

UNFPA
Communication Officer

UN entities involved in this initiative

UNFPA
United Nations Population Fund

Goals we are supporting through this initiative