Press Release

Viața care învinge războiul: Peste 15 mii de copii se vor naște în siguranță datorită echipamentului medical donat de UNFPA

19 January 2023

  • UNFPA - Fondul ONU pentru Populație, continuă să doteze instituțiile medicale din Republica Moldova cu echipament, utilaje și mobilier medical performant în domeniul obstetricii și ginecologiei. Valoarea totală a suportului pentru întreg sistemul de sănătate reproductivă este de 3,4 milioane de dolari.
Photo: © UNFPA Moldova

Maternitățile din Edinaț, Cahul și Bălți, Ceadîr Lunga, Institutul Mamei și Copilului și Institutul Oncologic , au fost deja echipate pe parcursul anului 2022. Totodată, maternitățile din cadrul spitalelor nr. 1 și nr. 3 din capitală urmează să fie dotate cu echipament de salvare, iar sistemul prespitalicesc al asistenței medicale de urgență urmează să primească 20 de ambulanțe noi, ca parte a răspunsului la criza umanitară al UNFPA Moldova. 

Medici din Cahul, care lucrează 50 de ani, nu sperau că vor avea echipamente noi

La maternitatea din cadrul spitalului din Cahul se nasc anual mai mult de 900 de bebeluși, dintre care peste 180 vin pe lume prin intermediul operațiilor cezariene. Fondul ONU pentru Populație, cu suportul Statelor Unite ale Americii, a dotat centrul perinatal cu echipament modern în valoare de 175.000 de dolari, pentru ca gravidele, mamele și bebelușii să aibă acces la servicii medicale calitative și performante.

Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă în Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Cahul, Taraclia și Cantemir la servicii de sănătate reproductivă de calitate.

Ludmila Postolachi este angajată în cadrul instituției medicale din 1972. Specialista ne-a relatat că nu a crezut că va mai vedea vreodată modernizaarea echipamentelor, iar acum, atât doctorii, cât și pacienții, vor avea posibilitate să respecte condițiile de igienă, iar mamele și bebelușii vor fi mai în siguranță.

Copiii de la Edineț se vor naște în condiții mai sigure

Investiția UNFPA și a Guvernului SUA în maternitatea din Edineț a constituit 135.000 de dolari. În instituția medicală vin pe lume anual 1200 de copii.

Datorită suportului, în sălile de operație renovate vor exista condiții mai bune pentru ca bebelușii și mamele să primească ajutor calificat, eficient și sigur. În caz de necesitate, datorită echipamentului, speranța la viață a pacienților în stare gravă crește, sălile de terapie intensivă fiind dotate cu utilaj de ultimă generație: Echipament de anestezie, mesele de resuscitare pentru nou-născuți, lămpi de operație. 

Echipament care salvează vieți, în valoarea de peste jumătate de milion de dolari sua, donat maternității din Bălți

Anual, în Municipiul Bălți vin pe lume circa 2500 de copii. Pe 12 octombrie, când UNFPA a donat instituției medicale echipamentul, s-au născut 33 de bebeluși. Mamele lor povestesc că primii copii i-au adus pe lume la aceeași maternitate, încă condițiile s-au schimbat în șapte ani.

Larisa și Ana au adus pe lume micuți sănătoși. Prima femeie a născut în 2018, iar a doua – în 2016. Ele spun că diferența dintre condițiile de atunci și de acum sunt diferite, iar dacă vor decide să mai aducă pe lume un copil, ar veni la aceeași maternitate.

Suma totală a investiției este de 520.000 de dolari, fiind procurat utilaj medical nou, echipamente pentru terapie intensivă și reanimare, mobilier pentru femei, grăvide, lauze și bebeluși. Astfel, Astfel, cu suportul guvernului Statelor Unite, mii de femei vor naște în siguranță și vor avea acces la servicii ginecologice de calitate.

Incubatoarele și echipamentul medical donate Institutului Mamei și Copilului din Capitală (IMC), vor salva viețile generațiilor viitoare

La IMC sunt internate pacientele cu cele mai grave patologii din toate regiunile țării, inclusiv refugiate din Ucraina.Secția de Obstetrică nr. 1 din cadrul Centrului Perinatal al Institutului Mamei și a Copilului a primit de la UNFPA și Guvernul SUA echipament în valoare de 550.000 de dolari, care va salva viețile generațiilor viitoare.

Munca medicilor va deveni mai ușoară, datorită noului echipament: mese de operație și mese de naștere noi, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului. În același timp, pacienții se vor simți confortabil și în siguranță, datorită mobilietului renovat din saloane și din sălile de intervenție.

900 bebeluși în fiecare an, se vor naște în siguranță la Ceadîr-Lunga

Echipamente de 235.000 de dolari au fost transmise centrului perinatal din Ceadîr-Lunga de către UNFPA Moldova- Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Suportul este oferit centrului perinatal pentru a fortificarea capacităților și acordarea asistentei pentru o sarcina sănătoasă și naștere în siguranță. Autoritățile din Găgăuzia susțin că aparatajele utilizate de instituție nu au fost schimbate de circa 30 de ani, iar medicii spun că la Ceadîr Lunga vin pe lume anual între 700 și 900 de bebeluși. În contextul războiului din Ucraina, instituția medicală a acordat ajutor și pentru  refugiatele din zonele de război.

La Ceadîr-Lunga am întâlnit-o pe Ludmila, care a adus pe lume al 16-lea bebeluș. Fiecare dintre copiii ei a venit pe lume la maternitatea din localitate, iar Ludmila mărturisește că în acești ani lucrurile s-au schimbat spre bine. Mama laudă doctorii și spune că au o atitudine extraordinată față de paciente, dar mai spune că noul echipament este binevenit pentru a le face munca mai ușoară.

Ajutorul acordat de UNFPA cu suportul financiar al Guvernului SUA va oferi condiții mai sigure pentru peste 15.000 de nașteri anual. Bebelușii în stare  gravă, care necesită intervenții medicale specializate, vor fi salvați datorită unităților dotate cu aparate moderne de reanimare și terapie intensivă. 

UNFPA continuă să acorde tot sprijinul Guvernului Republicii Moldova pentru a asigura servicii de sănătate reproductivă și sexuală gratuite, care sunt și vor fi oferite atât femeilor din Republica Moldova, cât și refugiatelor din Ucraina. 

Dotările reprezintă un salt calitativ în domeniul serviciilor de medicină reproductivă de calitate. Până la sfârșitul anului 2022, UNFPA a dotat complet 22 de săli de naștere, care vor asigura venirea pe lume în siguranță a circa 15.000 de copii. Nou-născuții aflați în condiții critice vor fi salvați datorită echipamentelor moderne care vor fi instalate în unitățile de terapie intensivă a 8 spitale, iar 14 săli de operație vor fi complet modernizate. De asemenea, nouă sală dotată pentru intervenții ginecologice în cadrul Institutului Oncologic din o. Chișinău va reduce în jumătate timpul de așteptare pentru efectuarea operațiilor oncologice feminine. 

 

Irina Lipcanu

Irina Lipcanu

UNFPA
Communication Officer

UN entities involved in this initiative

UNFPA
United Nations Population Fund

Goals we are supporting through this initiative