Fiecare fată și femeie are nevoie de „O cameră doar a ei”
30 December 2022
- O conferință dedicată rolului feminismului în prevenirea violenței pe bază de gen a avut loc la Ungheni
„O cameră doar a ei” (A Room of One's Own) – renumitul eseu al Virginiei Woolf, cunoscut ca una dintre cele mai valoroase contribuții la literatura feministă din secolul XX, a servit drept reper de discuție în cadrul conferinței locale „O cameră doar a ei. Rolul feminismului în prevenirea violenței pe bază de gen”, organizată la Ungheni.
La nivel global, se estimează că aproximativ 800 de milioane de femei - aproape una din trei - au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale. Statisticile din Republica Moldova arată că una din patru fete a fost supusă violenței fizice până la vârsta de 18 ani, iar trei din patru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani sunt supuși cel puțin unei forme de violență din partea părinților.
Conferința locală a pus în discuție necesitatea prevenirii violenței prin combaterea stereotipurilor de gen, încurajării fetelor și femeilor care suferă din cauza violenței să vorbească și să raporteze cazurile de violență, precum și importanței implicării bărbaților în eliminarea violenței împotriva femeilor. Totodată, fetele, ca și băieții, pot avea orice profesie își doresc și nu ar trebui să fie limitări și stereotipuri la acest capitol.
Orașul Ungheni este una dintre localitățile campioane în promovarea egalității din gen, în ultimii trei ani înregistrând progrese importante în prevenirea și combaterea violenței în bază de gen și sporirea gradului de protecție a victimelor violenței.
Reprezentanții Administrației Publice Locale (APL) din Ungheni - Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni și Iulia Pancu, șefa Direcției Raionale Educație, Ungheni – au accentuat importanța promovării egalității de gen și combaterii violenței în rândul tinerilor ca un pilon de bază al dezvoltării unor generații cu drepturi și oportunități egale. Aceștia au încurajat tinerii și tinerele să manifeste un comportament etic și non-discriminatoriu în familie, la școală sau în alte medii în care se află.
Mai multe apeluri din partea fetelor la Telefonul Copilului 116 111
În cazul încălcării drepturilor lor, tinerii și tinerele pot contacta Telefonul Copilului 116 111 - un serviciu de asistență telefonică gratuită și confidențială. Gabriela Tudureanu, coordonatoarea serviciului Telefonul Copilului, a menționat că recepționează atât apeluri de la copii care solicită ajutor, cât și de la adulții care raportează cazuri de violență sau care solicită informații cu referire la sistemul de protecție a copilului sau consiliere în cazul dificultăților de relaționare cu copiii. În 2021, psihologii serviciului Telefonul Copilului au recepționat și înregistrat 3 929 de apeluri, majoritatea fiind din partea fetelor.
Referindu-se la statistica națională, Anatolii Oprea, Ofițer Programe UN Women Moldova, a remarcat și faptul că femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații, chiar dacă ocupă aceleași funcții. Discrepanța se datorează inclusiv discriminării femeilor în câmpul muncii. Potrivit datelor, cele mai mari discrepanțe ale câștigurilor salariale ale femeilor și bărbaților sunt înregistrate în domeniul financiar, informații și comunicații, precum și sănătate și asistență socială.
Dragan Markovic, Coordonator pentru Situații de Urgență în cadrul UNICEF Moldova, s-a arătat convins că tinerii și tinerele de astăzi sunt motorul schimbărilor pozitive în societate: „Fetele și băieții trebuie să beneficieze de drepturi egale, de aceleași oportunități de dezvoltare și de aceeași protecție. Datorită implicării lor, noi reușim să implementăm astfel de proiecte în localitățile din Republica Moldova, contribuind la crearea unui mediu prielnic pentru dezvoltarea egală a băieților și fetelor”.
Rolul poveștilor în educarea unor generații cu drepturi egale
Conferința a adunat circa 50 de participanți din raionul Ungheni și a adus în prim-plan rolul poveștilor în formarea unei gândiri critice încă de la o vârstă fragedă, fără a contribui la înrădăcinarea stereotipurilor de gen. Paula Erizanu, autoarea romanului „Ard Pădurile”, bazat pe destinele a două personaje reale revoluționare și feministe - Inessa Armand și Alexandra Kollontai – a povestit în cadrul unui panel de discuții despre „camera sa”, acolo unde se bucură de un spațiu privat pentru a crea.
„Eu mă număr printre fetele și femeile norocoase care au o cameră a lor. Un colț privat, izolat de orice zgomot, lumină sau alte lucruri care mi-ar putea sustrage atenția. Aici mă adun cu mine și creez. Este important să oferim fiecărei fete și femei o cameră a sa, acolo unde să se simtă în siguranță, protejate, unde se pot refugia ca să-și asculte gândurile și inima”, a adăugat Paula.
Completând ideea Paulei, Natalia Blanari, fondatoarea editurii și librăriei „Cartego”, a menționat că în librăria sa ajung cărți selecte și asta pentru că încearcă să ofere părinților oportunitatea de a le citi copiilor povești fără scene de violență și în care personajul nu are neapărat un gen prestabilit.
„Este așa cum îl vede fiecare – pentru un copil el (personajul) poate fi fetiță, pentru altul băiat. Trebuie să le oferim copiilor șansa să decidă singuri, să le dezvoltăm imaginația și să-i lăsăm să gândească larg. E tot mai la modă în ultimii ani fenomenul rescrierii poveștilor din trecut – „Scufița roșie”, „Capra cu trei iezi” și altele. Poate e timpul să lăsăm trecutul și să începem să scriem povești adaptate realității de azi, cărți în care să cultivăm acceptarea, non-discriminarea și pacea”.
Scriitorul și editorul Cosmin Perța s-a referit în cadrul discuțiilor la cea mai recentă carte a sa pentru copii „Anisia și uneltele fermecate”, publicată în două volume la București. Anisia este o fetiță care trăiește într-o lume în care nimeni nu mai crede în nimic, însă ea are o putere imensă. În timp ce unii scriitori ar prefera să ofere această supraputere unui băiat, prin personajul său feminin, Cosmin a contribuit la dezrădăcinarea idealului feminin cultivat fetelor încă din fragedă copilărie: „cine a spus că ele trebuie să fie obligatoriu frumoase, cuminți, harnice, modeste și bune la inimă?”, a menționat Cosmin Perța.
Fetele, ca și băieții, pot avea orice profesie își doresc
Tinerii și tinerele din Ungheni au apreciat extrem de mult participarea în cadrul conferinței a două tinere moldovence care demonstrează prin propriile exemple că nu există meserii bazate pe gen. Ilinca Mazureac studiază „Biologie Moleculară” la Harvard College, iar Vladlena Timofti a ales să proiecteze avioane în Marea Britanie, urmând să fie licențiată în „Inginerie aeronautică”. Tinerele au povestit despre visurile lor și experiența de studiu pentru așa-zisele „meserii pentru băieți”, accentuând că în universitățile lor, băieții și fetele studiază în condiții egale și nu există comportament preferențial, ceea ce le motivează și mai mult să obțină rezultate pe măsură.
„Deşi numărul fetelor reprezintă doar 13% din totalul de studenți, efortul depus şi perseverența sunt singurele criterii care determină succesul şi rezultatele tale pe parcurs, nicidecum genul. Atât profesorii, cât şi colegii, îți apreciază progresul la justa valoare, iar faptul că esti fată sau băiat devine un detaliu insignifiant, care nu are influență asupra atitudinii”, a adăugat Vladlena.
În anul 2023, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) își propune să dezvolte mai multe proiecte de capacitare a tinerilor, în special activități de incluziune a adolescenților refugiați din Ucraina. Teodora Panuș, Președinta CNTM, a subliniat faptul că în cadrul organizației nu există activități clasificate pe gen. Este încurajată participarea activă și implicarea în crearea unor comunități locale de tineri și tinere care să aducă schimbările pozitive în satele și orașele lor.
„Aceste discuții la care am participat astăzi sunt un instrument important de conlucrare cu tinerii. Avem ocazia să ne exprimăm opinia și să participăm la activități practice prin care reușim mai rapid și mai ușor să înțelegem cum trebuie să acționăm în prevenirea cazurilor de violență, să luptăm pentru egalitatea de gen și să promovăm drepturi egale atât pentru fete, cât și pentru băieți”, a menționat Anastasia Perdeleanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni. Anastasia este o tânără din Ungheni care a participat la mai multe activități desfășurate în cadrul proiectului EVA - „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, reușind să aducă schimbarea în comunitatea sa.
Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF în perioada 2020-2023 în raioanele Cahul și Ungheni.