Press Release

Telemedicina reduce decalajele dintre regiuni și capitală

29 December 2022

Grație Uniunii Europene, Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” furnizează de la distanță servicii de asistență medicală.

Photo: © UNICEF Moldova

„Pentru noi a fost o lovitură grea să aflăm că avem un copil cu elemente de autism. Unii oameni cred că este o boală transmisibilă și le interzic propriilor copii să se joace cu băiatul nostru. Pentru noi, ca părinți, este foarte jignitor. Mai mult ca atât, în societate există percepția că doar în familiile social vulnerabile se poate naște un copil cu dizabilități...”.

Așa și-au început povestea Maria și Sergiu Lisa, părinții lui Iachint, un băiețel de trei ani din orașul Ungheni, pe care specialiștii Centrului de intervenție Precoce „Voinicel” îl ajută să deprindă obiceiurile și comportamentul specific vârstei lui, să se dezvolte și să crească fericit alături de părinți.

Iachint este al doilea copil din cei trei ai familiei Lisa. De la o vârstă fragedă, petrecea mult timp legănându-se, așa că Maria și Sergiu au consultat pediatrul la sfârșitul anului 2021.

„Pediatrul ne-a pus mai multe întrebări, apoi ne-a redirecționat la Centrul „Voinicel”. Ne-a spus că ar fi bine să-l evalueze specialiștii de acolo, presupunea că băiatul prezintă unele elemente de autism”, ne-a spus Maria.

Părinții au fost extrem de fericiți să afle că Centrul „Voinicel” oferă nu doar consultații fizice, ci și online, prin intermediul serviciilor de telemedicină. Pentru familiile cu copii din raioanele Cahul și Ungheni, acestea sunt extrem de valoroase, așa cum părinții nu trebuie să aștepte săptămâni la rând pentru o programare, să suporte cheltuieli legate de transport sau să lipsească o zi întreagă de la serviciu.

Maria și Sergiu au parte de consultații datorită ședințelor de parentalitate și de telemedicină pe care Centrul „Voinicel” le organizează săptămânal

Telemedicina este, în esență, furnizarea de la distanță a serviciilor, iar Centrul ”Voinicel” oferă consultații online la care se pot conecta  părinții copiilor cu vârsta de până la trei ani din raioanele Cahul și Ungheni, în risc  sau care prezintă tulburări de dezvoltare. Ședințele sunt similare consultațiilor fizice și înlesnesc accesul părinților la servicii specializate în zonele unde nu există suficienți specialiști sau unde accesul la anumite servicii medicale este limitat.

„Am aflat despre serviciile de instruire online de la kinetoterapeut. Am participat la două ședințe până acum – e altceva când îți explică oamenii competenți. Știm deja că atunci când Iachint se joacă trebuie să încercăm să intrăm în lumea lui – îi mai adăugăm câte o jucărie sau excludem una și observăm cum reacționează”, a spus Maria.

Cu ajutorul tehnologiilor moderne medicii pot consulta și monitoriza copiii de la distanță, fără a fi compromise standardele asistenței medicale.

„Folosită corespunzător, telemedicina poate fi o resursă importantă pentru sistemele de sănătate, dar și o verigă de legătură dintre serviciile de sănătate publică care se vor reconfigura după criza produsă de pandemia Covid-19,” a menționat Igor Codreanu, coordonator programe de sănătate la UNICEF Moldova.

Bunăoară, telemedicina este faza incipientă în procesul de conceptualizare a serviciilor de intervenție timpurie cu prezență fizică în Cahul și Ungheni, care vor fi înființate în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Neuropediatra Mariana Jalbă, care este parte a echipei Centrului „Voinicel” încă de la fondarea acestuia, oferă consultații online împreună cu alți specialiști din Chișinău, Cahul și Ungheni, depistând astfel probleme de sănătate ale copiilor în fazele incipiente.

Deși telemedicina nu poate înlocui o examinare medicală clasică, ea poate juca rolul unei consultații preliminare, având multiple beneficii atât pentru părinți, cât și pentru copii.

„Prin întrebări de tip interviu încerc să înțeleg dacă este doar o alarmă falsă din partea părinților sau, într-adevăr, copilul are nevoie de ajutorul specialiștilor. Uneori reușesc să interacționez și cu copiii. Pot să rog părintele sau specialistul care este acolo pe loc să execute împreună cu copilul niște sarcini. După care, pot să ofer unele recomandări sau, la necesitate, să le sugerez părinților să vină la Chișinău pentru o evaluare complexă”, a menționat Mariana.

Specialista a mai precizat că cel mai frecvent părinții care solicită servicii pe platforma de telemedicină invocă deficiența competențelor lingvistice și sociale: „copilul nu vorbește sau nu este interesat să interacționeze cu alți copii”, spune Mariana. Însă, există și îngrijorări legate de comportamentul agresiv, incapacitatea de a-și exprima dorințele și necesitățile, abilitățile motorii deficiente sau dependența de gadgeturi.

În timpul consultației online se poate dovedi că e necesară o vizită pentru oferirea unui diagnostic corect și pentru alegerea/întocmirea unui Plan de suport al familiei potrivit acesteia.

„O familie care a beneficiat de o consultație la distanță și necesită o examinare fizică are prioritate. De obicei, timpul de așteptare pentru o consultație cu prezență fizică este destul de mare, poate dura și două luni în regim obișnuit”, a precizat Mariana. 

Astfel, telemedicina, pe lângă beneficiile individuale, poate contribui și la reducerea decalajului dintre mediul urban și cel rural atunci când este vorba de accesul la servicii de sănătate. Potrivit studiilor, persoanele din mediul urban apelează mai des la servicii medicale comparativ cu persoanele din mediul rural, iar ponderea persoanelor din mediul rural, care și-au făcut programare la medic și care petrec mai mult de 20 de minute în afara cabinetului medicului în așteptarea consultației medicale, este de două ori mai mare decât în mediul urban.

Tot mai mulți părinți se conectează la cursurile de orientare parentală

Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” organizează și cursuri de orientare parentală, pentru părinții din raioanele Ungheni și Cahul. Ala Benderschi, logoped și specialist în comunicare timpurie la Centrul „Voinicel”, spune că, de obicei, după aceste cursuri, familiile se programează pentru a fi consultați față în față la Centru, unde specialiștii pot evalua copiii aplicând metodele și instrumentele care corespund standardelor internaționale.

„Serviciul de intervenție timpurie în copilărie este un serviciu centrat pe familie, iar implicarea și responsabilizarea părinților este condiționată de cunoștințele  și aptitudini parentale deținute, fapt ce influențează direct dezvoltarea armonioasă a copilului, integrarea acestuia în comunitate și gradul de satisfacție a familiei per ansamblu”, a precizat Ala Benderschi.

„Ținem cont de recomandările pe care medicii ni le oferă, încercăm să ne ghidăm cât mai mult posibil de ele. Iachint rămâne plăcut surprins de fiecare vizită la „Voinicel”. Este mai bine dispus, mai dornic de joacă, a început a forma propoziții. Iar azi a suflat pentru prima dată în lumânarea de pe tort”, a mai adăugat mama lui Iachint.

„Trebuie să-l pregătim pentru viață, să-l accepte toți așa cum este”

În prezent, Iachint merge la Grădinița-creșă „Andrieș” din Ungheni. Pe lângă terapia prin joc și de dezvoltare a motricității fine oferită de specialiștii Centrului de Resurse pentru Educația Incluzivă (CREI), beneficiază o dată pe săptămână de ședințe individuale cu un cadru didactic de sprijin și un logoped la grădiniță. La Centrul „Voinicel”, Iachint a beneficiat până în prezent de patru consultații ale specialiștilor. În cadrul ultimelor două, în iulie și decembrie, Iachint a fost evaluat conform testării ADOS, unul dintre cele mai populare și importante teste de screening și diagnosticare a copiilor cu tulburări de spectru autist, oferind posibilitatea unor interpretări și rezultate cu acuratețe ridicată. La fiecare jumătate de an specialiștii îi evaluează dinamica și oferă recomandări suplimentare.

Părinții lui se arată extrem de mândri de rezultatele pe care le obține:

„Da, el este un copil cu elemente de autism, dar pentru vârsta lui de trei ani este foarte bravo. El știe mai bine alfabetul decât surioara de cinci ani, deși nu am lucrat cu el la acest subiect. Dacă vom lucra cu el conform recomandărilor, cred că până va ajunge la vârsta de școlarizare, nu se va deosebi de ceilalți copii. Trebuie să-l pregătim pentru viață, să-l accepte toți așa cum este”, a conchis Maria.

Până în prezent, 80 de familii cu copii cu nevoi speciale sau în risc din Cahul și Ungheni au beneficiat de consultația specialiștilor Centrului „Voinicel” pe platforma de telemedicină. Adițional, peste 60 de copii din alte regiuni ale țării au fost consultați, evaluați și ajutați pentru a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare, alături de familie.

Prin susținerea serviciilor de intervenție timpurie în Cahul și Ungheni, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”, mai mulți copii de până la trei ani, au acces la serviciile de depistare precoce a întârzierilor de dezvoltare, beneficiind, totodată, de servicii medico-sociale de calitate oferite la locul de trai de către echipele regionale de specialiști.

Angela Munteanu-avatar

Angela Munteanu

UNICEF
Communication Officer

UN entities involved in this initiative

UNICEF
United Nations Children’s Fund

Goals we are supporting through this initiative