Press Release

Violența nu este la modă în Ungheni și Cahul

19 December 2022

  • Campania „16 Zile de Activism pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și Fetelor”
Photo: © UNICEF Moldova

„Violența NU este la modă!”, „Colorează lumea în oranj!” și „Rupe tăcerea!” sunt câteva mesaje-cheie ale campaniei „16 Zile de Activism pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și Fetelor”, organizată anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. Aceste mesaje au fost promovate și susținute de tinerii și tinerele din raioanele Ungheni și Cahul, acolo unde, pe 29 noiembrie și 5 decembrie, a avut loc finala Turneului de jocuri educaționale „END VIOLENCE”, organizată în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.  

Gheorghe Trofin, Ofițer în Protecția Copilului în cadrul UNICEF Moldova, a accentuat importanța combaterii stereotipurilor cu privire la fenomenul violenței și încurajarea tinerilor să fie motorul schimbărilor în societate.  

„Proiectul EVA pune un accent sporit pe abilitarea și împuternicirea adolescenților și tinerilor, iar jocurile educaționale s-au dovedit a fi o metodă excelentă de a energiza și motiva tinerii din Cahul și Ungheni pentru a aborda și combate stereotipurile cu privire la violență. Mizăm că mesajele și energia acumulată aici va ajunge la cât mai mulți tineri”. Gheorghe Trofin

Atât la Ungheni, cât și la Cahul, tinerii și tinerele din diferite instituții de învățământ au format câte 15 echipe și și-au propus să demonstreze că au cunoștințe privind fenomenul violenței față de fete și femei, știu cum să prevină abuzurile și cunosc cum să acționeze în cazul în care sunt martorii unei situații de violență. Chiar dacă a fost un concurs în care au existat și câștigători, în final a învins prietenia, iar scopul primordial al activității – de a promova eliminarea violenței împotriva femeilor – a fost atins, spun tinerii.  

Fenomenul violenței nu este unul necunoscut pentru adolescenții și adolescentele din Ungheni  

„Ne-am pregătim mult timp, deși fenomenul violenței nu este unul necunoscut pentru noi. Sperăm că zi de zi, prin activitățile la care participăm și pe care le desfășurăm în instituțiile de învățământ și în comunitate, să ne apropiem de egalitatea de gen și să prevenim orice caz de violență. Mulți cred că acesta nu este un subiect actual,  dar, de fapt, violența, mai ales în familie, este un lucru foarte frecvent și cred că proiectele de acest gen  sunt o necesitate, a menționat Alexandru Arhire, elev în clasa a XI-a, în cadrul Liceului Teoretic Vasile Alecsandri din Ungheni. Alexandru a fost parte din echipa „Miron”, care a obținut locul I la concurs. 

Natalia Ranețcaia, Directoarea adjunctă pe Educație în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, ne-a mărturisit că elevii instituției de învățământ obișnuiesc să participe destul de des în astfel de jocuri educaționale, atât la nivel regional, cât și național. 

„Ne-a făcut o deosebită plăcere și am fost foarte bucuroși să găzduim acest eveniment pentru tinerii din Ungheni. Copiii sunt cei care ne vor reprezenta pe viitor și, bineînțeles, cum îi pregătim și ce le oferim în viață, așa și se vor dezvolta mai departe. Cred că acest eveniment cu siguranță va avea un impact pozitiv”, a precizat ea. 

Valeria Martiniuc este elevă în clasa a XI-a, în cadrul Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Ungheni, iar la concurs a venit împreună cu colegii, colegele și profesoara coordonatoare. Echipa sa, „Superlativii”, s-a clasat pe locul II, reușită despre care Valeria ne-a spus că i-a motivat și mai mult să organizeze astfel de activități și în liceul lor. 

„Voi încerca să organizez un proiect similar la mine în școală, pentru că noi nu avem, deocamdată, așa gen de activități. Cred că acest quiz a servit ca un clopoțel pentru tineri – să se uite în jur și să realizeze că avem astfel de probleme în societate care necesită a fi rezolvate, pentru a evita agravarea lor”, a menționat Valeria Martiniuc. 

Tânăra a încurajat tinerii și tinerele să discute liber și deschis despre abuzuri cu familia, colegii de clasă sau profesorii. Valeria a povestit că Telefonul Copilului este un instrument foarte important care a ajutat-o să prevină un caz de violență în familie.  

„Am oferit prietenei mele acest număr pentru că a avut o problemă în familia sa. Și atunci i-am spus: „decât să stai și să suferi, mai bine sună aici – este confidențial”. Ca rezultat, problema din familie s-a remediat și ea se simte bine”, ne-a spus adolescenta.

Telefonul Copilului 116 111 este un serviciu gratuit, anonim și confidențial ce oferă consiliere și suport psiho-emoțional, îndrumare în domeniul drepturilor copilului, consultanță în domeniul protecției copilului, îndrumare și referire către instituțiile abilitate să ofere asistență necesară. 

La Cahul, tinerii și tinerele promovează anti-violența și egalitatea de gen

Adunați în sala de festivități a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, elevii și elevele participante la quiz s-au arătat entuziasmați de specificul activității, au făcut fotografii la standul generic, menționând că prin publicarea lor pe rețelele de socializare își doresc să vorbească comunității locale de tineri despre importanța prevenirii cazurilor de violență față de fete și femei și, totodată, să inspire și alți tineri să se alăture campaniei. 

„Particip pentru prima dată într-un astfel de quiz. Pentru mine a fost o experiență nouă, care m-a ajutat să mă dezvolt personal, am aflat multe lucruri noi și am depus tot efortul pentru a și câștiga. Recent, am devenit vicepreședinta Consiliului Elevilor și îmi propun ca în mandatul meu de doi ani să organizez astfel de concursuri în liceul nostru.  

În cazul în care cunoaștem sau auzim despre cazuri de violență trebuie să sesizăm administrația școlii, să ne adresăm autorităților publice locale, poliției pentru ca problema să fie soluționată cât mai rapid. În școala noastră s-au organizat sesiuni informative despre Telefonul Copilului și ni s-a vorbit și despre cum putem raporta cazurile de violență”, a menționat Bianca Gorlenco, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Cahul.  

Prezenți la evenimentele dedicate tinerilor și tinerelor, factorii decizionali din localitate, au apreciat implicarea elevilor în asemenea activități de educație non-formală. 

Potrivit Șefului Direcției Generale Învățământ Cahul, Valeriu Baban, fenomenul violenței în familie și violenței în societate se află mereu în vizorul angajaților Direcției Învățământ, care își propune să prevină și să elimine acest fenomen utilizând diverse instrumente și metode de acțiune. 

„Au fost cazuri când am depistat unele cazuri de violență verbală. Încercăm să nu rămânem indiferenți. Luăm imediat legătura cu instituția respectivă, încercăm să aflăm problema și să anticipăm unele situații despre care noi deja intuim că pot avea loc. Vreau să rog tinerii să nu fie indiferenți. Și, în acest sens, mă adresez și Consiliului Elevilor, care are un rol important la nivel de instituție. Acolo unde activează Consiliul Elevilor lucrurile stau altfel”, ne-a spus Valeriu. 

Tinerii și tinerele din Ungheni și Cahul au menționat că vor continua să participe la activități de promovare a egalității de gen și de combatere a fenomenului violenței, astfel încât fiecare fată și femeie să se simtă în siguranță și protejată. 

Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Entitatea ONU pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova, este implementat în perioada 2020-2022 în raioanele Cahul și Ungheni. În activități sunt implicate autoritățile publice locale, membrii echipelor multidisciplinare responsabile pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și față de copii, prestatorii care oferă servicii pentru victimele violenței în familie și protecția copiilor, serviciile de asistență și consiliere pentru agresori, școlile, organizațiile societății civile, mass media, copiii și tinerii, părinții dar și locuitorii - femei și bărbați - ai acestor raioane. 

Angela Munteanu-avatar

Angela Munteanu

UNICEF
Communication Officer

UN entities involved in this initiative

UNICEF
United Nations Children’s Fund

Goals we are supporting through this initiative