Press Release

Măsurarea muncii casnice neplătite. Sau cum reducem decalajul statistic de gen

02 December 2022

În Moldova, ca și în multe alte țări, munca casnică și de îngrijire neplătită (MCÎN) este efectuată în mare parte de către femei.

Photo: © ILO Moldova

De la pregătirea bucatelor și curățenie, până la necesitatea de a aduce apă și lemne pentru foc sau îngrijirea copiilor și a bătrânilor, femeile efectuează de două ori mai multă muncă casnică decât bărbații Femeile petrec în astfel de munci “invizibile circa 66 % din timpul lor de muncă”, estimativ 4,9 ore pe zi comparativ cu 2,8 ore pe zi consumate de către bărbați în acest scop. Această inegalitate de gen în diviziunea muncii casnice și de îngrijire neplătită este o cauză, dar și un efect al marginalizării economice și socale a femeilor. Este o barieră pentru accesul la muncă decentă a acestora, la autoafirmare, la bunăstare  și drepturi fundamentale.  De-a lungul anilor valoarea generată de MCÎN și costurile impuse au fost trecute cu vederea, atât în politicile publice, cât și în cele investiționale. A venit timpul pentru schimbare. Un pas hotărât în acest sens ar fi măsurarea statistică, coerentă și credibilă, a muncii casnice și de îngrijire neplătit.

În săptămâna 28 noiembrie – 2 octombrie 2022, Biroul Național de Statisitcă  (BNC) a găzduit o misiune de statisticieni  ai Organizației Internaționale a Muncii (Departamentul Statistică, ILOSTAT). Scopul vizitei Samanthei Watson și a Vladimir Ganța a fost de a  consolida capacitățile  BNS privind măsurarea statistică a muncii casnice și de îngrijire neplătite. Experții OIM au împărtășit din experiența de pilotare a unui nou instrument statistic pentru măsurarea MCÎN, și anume modului privind utilzarea timpului în baza Anchetei Forței de Muncă (AFM). Acest instrument oferă soluții practice și rapide atunci când Ancheta Utilizîrii Timpului nu poate fi aplicată sau este nevoie de  date statistice intermediare.

Mai mult decât atât, măsurarea statistică a MCÎN, în baza AFM, oferă posibilitatea de a evalua relația existentă între timpul de muncă plătit și neplătit, participarea la forța de muncă și oportunități de muncă decentă.

Funcționarii BNS și ai ministerelor relevante au avut posibilitatea să cunoască experiența și rezultatele proiectului pilot de mai sus. Mai mult ca atât, BNS urmează să beneficieze de asistență tehnică pentru dezvoltarea instrumentarului statistic de măsurare a MCÎN, în corespundere cu recomandările internaționale. Acesta va fi adaptat la contextul național și la necesitățile informaționale ale decidenților de politică în domeniul ocupării, serviciilor sociale, egalității de gen, dar și a altor categorii de utilizatori de date.

Asistența contribuie la efortul comun al familiel Organizația Națiunilor Unite (ONU) în Moldova, la aspirațiile naționale de măsurare a MCÎN și evaluare a progresului pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabile (ODD) asumate, în special prin prizma indicatorului ODD 5.4.1.Proporția timpului alocat pentru munca casnică neplătită. Moldova si-a asumat acest angajament din dorinta de a reduce inegalitatea de gen, a promova oportunități economice și sociale pentru femei, a reduce riscul de sărăcie al acestora și a cultiva respectul față de femeie în societate, în general.

Misiunea experților este o colaborare a UN Women și Organizația Internațională a Muncii (OIM). Ea este parte a Cadrului de Cooperare pentru Dezvoltare Durabilă 2023-2027, semnat recent de către Guvernul Republicii Moldova și ONU, si a Programului de Țară pentru Muncă Decentă 2021-24 al OIM.

 

Ala Lipciu

Ala Lipciu

ILO
National Coordinator
Ms. Ala Lipciu has a long working experience with the International Labour Organization (ILO), serving since 2005 as National Coordinator (NC) for Moldova. The ILO NC mandate involves country-level co-ordination and liaison on behalf of the ILO Decent Work Technical Support Team and Country Office for Central and Eastern Europe to facilitate and strengthen implementation of the Decent Work Country Programme (DWCP) in Moldova. Ms. Lipciu provides necessary programming and administrative support to the ILO technical cooperation activities carried out in the country. She also facilitates interagency information sharing and interaction with the UN Country Team in Moldova. She has degrees in public communication and economics. Ms. Lipciu holds master degree on Law, European Social Security from the Katholic University of Leuven, Belgium. She was awarded Master degree in Applied Labour Economics for Development by the University of Turin and the Institute d'Etudes Politiques de Paris (Sciences Po). Ms. Lipciu has a PhD degree in Economics from the Moldovan Academy of Economic Science.

UN entities involved in this initiative

ILO
International Labour Organization

Goals we are supporting through this initiative