Educația pentru sănătatea reproductivă - primul pas spre prevenirea infertilității și susținerea cuplurilor să aibă numărul dorit de copii
30 November 2022
- 11% din populația de vârstă reproductivă din Republica Moldova afirmă că se confruntă cu probleme de infertilitate după ce au încercat să conceapă un copil în ultimele 12 luni. Problemele de infertilitate sunt asociate în egală măsură femeilor și bărbaților, arată datele unei analize a fenomenului infertilității în R. Moldova în baza Studiului Generații și Gen, lansate în cadrul unui eveniment public la Chișinău, organizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
Potrivit analizei realizate de o echipă de cercetători din cadrul Centrului Health Avenir din State Unite, cuplurile din mediul urban sunt cele care raportează mai mult infertilitatea în comparație cu cele din mediul rural. Aceasta se explică prin nivelul sporit de informare și posibilitățile de investigație și tratament care sunt mai accesibile orășenilor. Totodată, circa jumătate din persoane nu cunosc cauza infertilității și doar fiecare a doua persoană a recurs la un tratament specializat.
„Infertilitatea, la fel ca și fertilitatea scăzută, sunt probleme cu implicații sociale și medicale, care influențează direct situația demografică. Iată de ce, Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație a venit cu mai multe schimbări legislative bazate pe datele studiului Generații și Gen, pentru susținerea familiilor din Republica Moldova de a avea numărul dorit de copii”, a menționat Felicia Bechtoldt, Secretară de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
În cadrul evenimentului a fost prezentat și un Studiu de caz a infertilității în cuplu, tratată prin metoda fertilizării in vitro (FIV), care a cuprins un eșantion de 244 de cupluri, fiind efectuată de Centrul de Sănătate Reproductivă și Genetică Medicală. Potrivit acestuia, mai mult de jumătate din cazurile de infertilitate analizate, atât la femei, cât și bărbați, au la bază o afecțiune de sănătate a tractului reproductiv (obstrucție tubară), ceea ce este o consecință a infecțiilor tractului genital, inclusiv a maladiilor cu transmitere sexuală, suportate pe parcursul vieții.
Potrivit experților, acest fapt denotă necesitatea unor măsuri de politici de prevenire care să fie orientate spre creșterea nivelului de informare și educare a populației, inclusiv a tinerei generații, de a avea comportamente sexuale sigure.
„Subiectele referitoare la sănătatea sexuală și reproductivă rămân a fi considerate „tabu”. Este timpul ca societatea moldovenească să conștientizeze importanța măsurilor de informare și educare a populației în domeniul sănătății sexual-reproductive care are rolul de a preveni comportamentele sexuale riscante, în mod special printre adolescenți și tineri, care în final ar contribui la diminuarea incidenței infertilității în Republica Moldova”, a menționat Tatiana Zatîc, Șefă de Secție, Ministerul Sănătății.
Studiul despre fenomenul infertilității în context demografic și al sănătății reproductive se înscrie în cadrul Programului de Reziliență Demografică al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), care oferă suport autorităților R. Moldova în elaborarea politicilor demografice bazate pe dovezi.
„Fiecare persoană și cuplu are dreptul fundamental să-și realizeze aspirațiile reproductive și să aibă atâția copii câți își dorește. Infertilitatea reprezintă o provocare pentru multe cupluri, având atât implicații sociale, cât și medicale, iată de ce este important să existe o abordare multisectorială în acest domeniu și măsuri ajustate la nevoile tuturor persoanelor, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Susținerea femeilor și bărbaților să-și atingă fertilitatea dorită, de rând cu alte măsuri de politici demografice, sunt componente esențiale, care contribuie la reziliența demografică a Republicii Moldova”, a menționat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.
De menționat că problema infertilității afectează milioane de oameni de vârstă reproductivă din întreaga lume, având un impact negativ asupra familiilor, comunităților și statelor. Estimările sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de indivizi se confruntă cu infertilitatea la nivel global. La nivel mondial, 10-25% din toate cuplurile de vârstă reproductivă, suferă de infertilitate.
Analiza fenomenului infertilității în R. Moldova în baza studiului Generatii și Gen a fost realizată în colaborare cu Centrul Health Avenir din State Unite, iar studiul de caz calitativ a fost elaborat cu suportul Centrului de Sănătate Reproductivă și Genetică Medicală.
Programul Generatii și Gen în Republica Moldova este realizat de către Fondul ONU pentru Populație în parteneriat și cu suportul financiar al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India - ONU. Printre partenerii proiectului se mai numără Institutul Demografic Interdisciplinar din Olanda și Biroul Național de Statistică, care au dezvoltat eșantionul studiului.