Press Release

Camerele e-justiție în patru penitenciare din țară

25 April 2022

Pe parcursul ultimului an, datorită celor patru camere de e-justiție la distanță din penitenciarele nr.11-Bălți, nr.13-Chișinău, nr.5-Cahul și nr.17-Rezina au fost organizate peste 3500 ședințe de judecată online, 1243 întrevederi cu avocații, 415 întâlniri cu procurorii, alte 313 întrevederi cu polițiștii și, desigur, 65 de revederi și discuții online cu rudele persoanelor deținute.

Astfel, în cele 4 instituții penitenciare din Moldova s-a asigurat accesul echitabil la justiție pe timp de pandemie pentru zeci de deținuți. De asemenea, grație acestor camere, s-a asigurat accesul zilnic la învățământul liceal online în penitenciarele nr. 17-Rezina și nr.13-Chișinău.

Fiecare cameră are cabine echipate cu tehnică de organizare a videoconferințelor, prin intermediul cărora persoana în detenție sau cea aflată sub urmărire penală poate participa la ședința de judecată, poate discuta cu avocatul său ori cu procurorul și, desigur, să comunice online cu familia, rudele sau prietenii. De asemenea, cabinele sunt separate prin geam de sticlă cu interfon, astfel încât avocații și procurorii pot veni la instituția penitenciară pentru a vorbi cu persoanele aflate în detenție sau sub urmărire penală, fără a avea contact fizic cu acestea. În plus, minorii aflați în izolatoarele penitenciarelor au acces în continuare la educație, având posibilitatea să participe la ore online.

În cabină, sunt respectate toate măsurile anti-COVID-19, fiind asigurată cu sistem de ventilare, lampă germicidă și dozator cu dezinfectant. Un alt aspect important este că noile cabine asigură și confidențialitatea discuțiilor purtate aici, indiferent că au loc online sau offline, pentru că întreaga cabină este izolată fonic.

Camerele de e-justiție la distanță au fost lansate de Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității din Moldova (UNODC) și Administrația Națională a Penitenciarelor în cele mai supraaglomerate centre de detenție din țară: Penitenciarul nr.11-Bălți, Penitenciarul nr.13-Chișinău, Penitenciarul nr.5-Cahul și Penitenciarul nr.17-Rezina.

Costurile totale au ajuns la circa 60 000 de dolari, bani oferiți în cadrul proiectului „Asigurarea accesului la justiție echitabilă și fără discriminare” de către Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC).

n.nicula

Natalia Nicula

UNODC
Representing UNODC in the UN Country Team
Ms. Natalia Nicula has 17 years of experience in the area of migration, human trafficking, gender equality and HIV/AIDS prevention programs in Moldova. She joined United Nation family in 2006 and during the years has served in such agencies as IOM, ILO and UNODC. She has worked closely with policy makers, non-governmental organizations and governmental leaders in order to promote human rights, access to justice for victims of Human trafficking and access to health services for HIV positive women and their children. Ms. Nicula is Licensed in Psychology at the Pedagogical State University “Ion Creanga” and hold a Master’s degree in Psychology from International Free University of Moldova.

UN entities involved in this initiative

UNODC
United Nations Office on Drugs and Crime

Goals we are supporting through this initiative