Press Release

FAO Moldova sprijină agricultorii în sporirea capacităților de promovare online a produselor locale

01 February 2022

  • FAO Moldova încurajează micii producători agricoli să adopte instrumente și tehnologii digitale

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) susține producătorii agricoli mici și mijlocii din Republica Moldova în adoptarea instrumentelor și tehnologiilor digitale de sporire a vânzărilor, inclusiv prin oferirea instruirilor practice. Astfel, în cadrul primei serii de ateliere media desfășurate cu susținerea  FAO Moldova, în jur de 40 de producători locali, dintre care 29 femei și 9 bărbați, au învățat cum să creeze fotografii de produs atractive și cum să-și promoveze eficient produsele în mediul online. Jumătate din numărul celor care au participat la ateliere au fost persoane migrante, revenite sau au afacerea finanțată parțial, sau integral, din remitențe.

Photo: © FAO Moldova

În total, au fost organizate patru asemenea evenimente, desfășurate în perioada 4 - 22 decembrie 2021, la sediul Chișinău Academy of Media Arts. Necesitatea unei astfel de activități educative a rezultat din studiul de fezabilitate privind dezvoltarea unei platforme unice de vânzări online a produselor agricole, care a accentuat importanța dezvoltării abilităților de prezentare și promovare a produselor în mediul online. În cadrul atelierelor media, participanții și-au îmbunătățit cunoștințele și abilitățile în realizarea fotografiei de produs pentru diverse produse: fructe, legume, pomușoare; produse cerealiere și panificație; apicole și floricultură; produse agricole ambalate și procesate, inclusiv patiserie.

Participanții atelierelor media au fost îndemnați să aducă mostre de produse pe care le propun spre comercializare și, fiind ghidați de experți, au organizat ședințe foto de produs personalizate. Totodată, au beneficiat de consultanță în scrierea anunțurilor de promovare și copywriting pentru rețelele de socializare. Vizionați mai multe detalii despre cum a avut loc seria de ateliere media în acest VIDEO.

Atelierele au fost moderate de Valentin Jukov, fotograf cu peste 10 ani de experiență în fotografia de produs. Potrivit moderatorului, instruirile au oferit fiecărui participant abilitățile de bază în utilizarea camerei foto de la telefonul mobil și crearea fotografiilor care vând. Mai jos, pot fi vizualizate fotografii realizate de producători înainte și după participarea la atelierele media.

„Este important ca fermierii să acorde fotografiilor de produs la fel de multă semnificație și valoare pe care o depun în procesul de producere, motiv pentru care cred că fiecare producător ar trebui să cunoască cel puțin elementele de bază ale marketingului și ale pieței. Fotografia realizată cu telefonul mobil oferă tuturor posibilitatea de a participa la procesul de promovare și de a face fotografii de vânzare în orice secundă, iată de ce încurajez producătorii să fie activi pe rețelele de socializare. Consider că fiecare tânăr antreprenor din ziua de astăzi ar trebui să-și prezinte marfa pe „rafturile” magazinelor online”, a subliniat fotograful.

„Cred că unul din cele mai importante lucruri învățate la instruire este cum să ne prezentăm corect în poze produsele noastre pentru a face potențialul cumpărător să se intereseze de el. Sunt cunoștințe pe care eu nu le-am știut până acum și sunt foarte binevenite”, a menționat participanta atelierului media, Ina Căpățînă.

„Prin intermediul acestui proiect am ținut să susținem agricultorii mici și mijlocii, în speță cei care au decis să revină în țară și să fie interesați de afacerile în agricultură. Le-am atras atenția prin activitatea formativă - fotografia de produs în agricultură și am stimulat interesul lor  față de oportunitățile oferite de instrumentele digitale. Contăm pe deschiderea lor față de tehnologiile noi și pe utilizarea acelor informații și abilități câștigate în cadrul atelierelor de instruire. Pe de altă parte, noi vom continua să dezvoltăm capacitățile locuitorilor din zonele rurale, cu precădere a migranților reveniți, în asimilarea cunoștințelor de promovare online a produselor agro-alimentare”, a declarat reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu.

Menționăm că seria de ateliere media a fost organizată în cadrul proiectului FAO „Fondul multidisciplinar pentru promovarea ocupării forței de muncă decente și a integrării socio-economice a migranților reveniți în zonele rurale în contextul COVID-19”. Proiectul are drept scop facilitarea accesului micilor agricultori la piețe, prin intermediul platformelor online.

Resurse utile:

FAO sprijină dezvoltarea planurilor naționale de acțiuni pentru promovarea fermelor de familie

FAO și Uniunea Internațională pentru Telecomunicații anunță finaliștii concursului regional „Excelență Digitală în Agricultură”

Agricultura Republicii Moldova va deveni mai rezistentă la schimbările climatice

Sistemul de siguranță alimentară din Republica Moldova devine mai performant

 

UN entities involved in this initiative

FAO
Food and Agriculture Organization of the United Nations

Goals we are supporting through this initiative