Clădirea ONU Moldova utilizează energie regenerabilă
26 May 2021
Treizeci și opt de panouri solare au fost instalate în primăvara anului 2021 pe acoperișul casei ONU. Această inițiativă vine să susțină și să promoveze în același timp necesitatea reducerii emisiei de gaze și creșterea consumului de energie eficientă și curată.
În 2017, ONU Moldova a lansat un proiect intern de monitorizare și măsurare a consumului de energie electrică pentru mentenanța clădirii, încercându-se eficientizarea acestuia. Astfel, pe parcursul a trei ani, s-a depistat că oficiul ONU din Moldova prezintă cei mai înalți indicatori din regiune privind consumul de energie electrică. Ca urmare, s-a luat decizia de a instala panouri fotovoltaice pe acoperișul casei ONU pentru a reduce semnificativ nu doar consumul de energie electrică, dar și cheltuielile aferente.
”Această inițiativă vine să susțină realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în contextul Agendei 2030. Ne propunem prin propriul exemplu să motivăm și alți agenți economici, instituții publice și statale să contribuie la construirea unui viitor sustenabil și ”verde” pentru noi toți.” a menționat Simon Springett, Coordonator Rezident ONU Moldova.
Instalarea panourilor fotovoltaice a fost un pas înainte nu doar spre optimizarea cheltuielilor si a consumului, dar și spre o eficiență energetică prin utilizarea energiei regenerabilele care contribuie la durabilitatea mediului înconjurător şi la combaterea schimbărilor climatice. Acțiunea se încadrează și susține realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă.
Din momentul instalării până în prezent, datorită panourilor solare s-a reușit reducerea emisiile de dioxid de carbon (CO2) cu trei tone, care ar fi echivalentul plantării a 164 de copaci.
”Credem într-un viitor în care energia regenerabilă este valorificată prin intermediul aplicațiilor industriale și civile. Împreună putem face diferența. Împreună trebuie să facem diferența!” consideră Vitali Zveaghintev, fondatorul companiei Zaw Energy, care a instalat panourile solare la casa ONU.
Actualmente, casa ONU acomodează șase agenţii ONU: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), Programul ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS) și Oficiul Coordonatorului Rezident ONU (RCO), care au contribuit financiar la procurarea și instalarea panourilor fotovoltaice.
Despre Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de toate statele membre ale Națiunilor Unite în 2015, inclusiv Moldova, oferă un plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și pentru planetă, acum și în viitor. Agenda se bazează pe cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care reprezintă un apel spre acțiune către toate țările - dezvoltate și în curs de dezvoltare - într-un contextul unui parteneriat global.
ONU în Moldova este un partener cheie care susține procesul de naționalizare și implementare al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în țară.