Și-au riscat propria sănătate și viață pentru a-i ajuta pe cei care nu ar fi supraviețuit impactului pandemiei

De mai bine de un an trăim în regim de criză și alerte. De mai bine de un luptăm cu noul coronavirus și efectele acestuia.

Cu siguranță, toți am fost afectați într-un fel sau altul de pandemia de COVID-19, însă cel mai mult au avut de suferit persoanele din grupurile vulnerabile: femeile, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, cele care trăiesc cu HIV/SIDA, membrii comunității LGBTI sau lucrătorii medicali, aflați în prima linie.

„Chiar de la începutul pandemiei, din luna aprilie, numărul de apeluri și cereri de ajutor s-a dublat, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Ca și în alte părți ale lumii, numărul victimelor violenței domestice a crescut, drept urmare a izolării împreună cu agresorul și a tensiunii suplimentare, pentru că mulți au rămas fără muncă, dublată de stresul psihologic”, spune Alexandra Martynenko, Coordonatoarea Centrului de asistență pentru femei în situații de criză din Tiraspol.

Centrul de asistență pentru femei în situații de criză (în continuare Centru) este parte a Centrului pentru Dezvoltarea și Sprijinirea Inițiativelor Civile „Резонанс” din Tiraspol. Acesta acordă asistență victimelor violenței domestice din 2009, în 2015 fiind deschis primul și singurul adăpost din regiunea Transnistreană pentru femeile în situații de criză. Numărul mediu de persoane pe care le poate găzdui în cele patru camere este 12 maturi și trei copii mici.

Potrivit evaluărilor efectuate de agențiile ONU Moldova privind impactul COVID19 asupra diferitor grupuri de persoane și sectoare socio-economice, femeile se numără printre cele mai afectate grupuri vulnerabile în timpul pandemiei. În același timp, conform unui studiu realizat de UN Women și Biroul Național de Statistică numărul cazurilor de violență în familie raportate de către victime în timpul pandemiei a crescut cu 30%.

După declararea stării de urgență în sănătate publică și instaurarea carantinei pentru mai bine de o lună, adăpostul, pentru prima dată, a fost plin

Timp de două luni, am avut mai multe solicitări decât puteam oferi – 16 persoane, acesta este cel mai mare număr de oameni pe care i-am găzduit vreodată. În principiu, nu am refuzat niciodată pe nimeni, nu s-a întâmplat ca cineva să aibă nevoie de adăpost și noi să nu-l oferim”, spune Alexandra Martynenko, coordonatoarea centrului.

Pe măsură ce numărul solicitărilor de ajutor creștea, inclusiv datorită limitării considerabile a accesului persoanelor vulnerabile la serviciile publice, atât de necesare pe timp de criză, centrul continua să activeze, căutând posibilități să ajute persoanele, în pofida riscurilor pentru propria sănătate și viață.

Spre deosebire de multe alte centre care s-au închis, noi am lucrat în fiecare zi, de la începutul stării de urgență, pe tot parcursul pandemiei. Am fost nevoiți să elaborăm reguli și cerințe pentru specialiștii noștri și pentru cei ce locuiesc sau vizitează adăpostul. A fost dorința întregii echipe de a ajuta oamenii, deoarece numărul de cereri a crescut și nu am putut pleca. Au fost achiziționate lămpi cu cuarț pentru dezinfectarea aerului. Și spre fericire nu am avut cazuri de îmbolnăvire”, spune coordonatoarea centrului.

Centrul este una din organizațiile societății civile care a primit ajutor din partea agențiilor ONU Moldova prin intermediul Fondului de Încredere COVID19 al Partenerilor ONU, implementat de UN Women, IOM și UNICEF (parte din Planul de răspuns COVID19 menționat mai jos), dar și altor proiecte, cum ar fi cel implmentat de PNUD, OMS și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, susținut de Regatul Unit al Marii Britanii.

Sunt văduvă, cu 4 copii minori, indemnizația de supraviețuitor nu acoperă toate nevoile familiei. Acest ajutor este foarte util, atât produsele alimentare, cât produsele de igienă.”, spune Lyubov, 30 de ani, una din beneficiarele suportului acordat.

Nimeni nu mi-a dat vreodată astfel de daruri. Sunt o persoană cu dizabilități din grupa 2, locuiesc cu fiica mea, care temporar nu lucrează, este foarte plăcut și emoționant până la lacrimi, mulțumim organizatorilor pentru sprijinul acordat în aceste momente grele”, – menționează Natalia, 50 de ani, o altă beneficiară  a suportului.

Ajutor a fost acordat locuitorilor din Tiraspol, Bender, Grigoriopol, Dubăsari, Rîbnița, Camenca. Peste 160 de familii (familii numeroase, mame și tați singuri, femei șomere, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă) au primit pachete cu alimente și produse de igienă, iar aceasta înseamnă aproximativ 600 de persoane care au beneficiat de ajutor în această perioadă dificilă.

Încă până la apariția primului caz de infectare în țara noastră, ONU Moldova a avut o comunicare eficientă și permanentă cu autoritățile statului, oferind suport imediat țării pentru a lupta cu noul coronavirus și a face față noilor provocări. În același  timp, anticipând efectele pandemiei și ale restricțiilor impuse, echipa ONU a elaborat un Plan de răspuns și redresare socio-economică COVID-19, în baza evaluărilor efectuate. Planul conține 101 de acțiuni/proiecte ce oferă sprijin imediat și pe termen mediu, accentul fiind pus în special pe grupurile și persoanele vulnerabile și marginalizate, precum și pe persoanele care riscă să fie lăsate în urmă.

Ajutorul a fost mai mult decât oportun, deoarece multe femei au rămas fără un loc de muncă, fie pentru că lucrau neoficial sau lucrau peste hotare, iar odată cu închiderea granițelor au fost nevoite să se întoarcă, alte firme s-au închis, și în consecință au rămas fără mijloace de subzistență, cu doi, trei sau patru copii. Pentru ele aceasta este aproape singura modalitate de a rezista o vreme, aceste produse alimentare și de igienă. Femeile cu bebeluși au primit și scutece”, relatează coordonatoarea centrului.

Datorită identificării la timp a persoanelor afectate de pandemie și necesităților acestora, efectuată de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, în total, prin intermediul Fondului de Încredere, peste 4000 de femei din grupurile vulnerabile si subreprezentate au primit seturi cu produse alimentare, de igienă și protecție personală.

Bugetul total necesar pentru realizarea Planului de Răspuns și Redresare COVID19 este de 106 milioane de dolari SUA, dintre care peste 20 milioane dolari au fost deja asigurați, datorită suportului partenerilor de dezvoltare și agențiilor ONU.

Agențiile ONU implicate în această acțiune
IOM
International Organization for Migration
UN
United Nations
UNHCR
United Nations High Commissioner for Refugees
UNICEF
United Nations Children’s Fund